Latvijas Universitātē atrodas 19. gadsimta kādreizējā Rīgas Politehnikuma studentu karceris – tur glabājas liecības par laiku, kad nepaklausīgie vai izklaidīgie studenti tika ieslodzīti pat uz vairākām nedēļām vientulībā ar koka gultu, naktspodu un rakstāmgaldu.

Ikviens interesents ir laipni lūgts ielūkoties Krievijas impērijas (1721-1917) laika Rīgas Politehnikuma (1862-1896), tās pēcteces Rīgas Politehniskā institūta (1896-1918), kultūrvēsturiskajā mantojumā – mazā, šaurā telpā ar diviem nieka lodziņiem un visu, kas nepieciešams studenta pamatvajadzībām – koka galds, cieta gulta un naktspods, kuru reizi dienā izmazgāja karcera uzraugi.

Studentu karceris darbojās aptuveni 30 gadus – no 1875. līdz 1905. gadam. Tā bija studentu pāraudzināšanas vieta par iekšējās kārtības noteikumu pārkāpšanu. „Sodīt varēja par alkohola lietošanu, runāšanu pretī mācību spēkiem, necieņas izrādīšanu, lekciju neapmeklēšanu un pat grāmatu nenodošanu laikā,” skaidro Rūdolfs Rubenis Mg.Hist., Latvijas Universitātes Muzeja vēstures kolekcijas krājuma glabātājs.

Uz pāraudzināšanas vietu studenti varēja pat stāvēt rindā pārkāpēju lielā daudzuma dēļ. „Studentam laiks karcerī bija jāpavada vienam pašam slēgtā telpā. Viņu nedrīkstēja apciemot draugi, viņš nedrīkstēja sarunāties. Galvenais uzdevums bija tikai mācīties un apzināt savu izdarīto pārkāpumu,” stāsta R. Rubenis.

Uzraugi pret ieslodzītajiem studentiem bija ļoti stingri. Par to liecina uz karcera sienām atstātās studentu vēsturiskās liecības. Uz viena no tiem redzama karikatūra – uzraugs, kas pakārts karātuvēs, turpat redzama saulīte un uzraksts „Da hängt die alte Schpurhund” jeb „Tur karājas vecais suņpurns”. Uz aprakstītajām sienām glabājās arī citas unikālas vēsturiskas liecības – studentu zīmējumi, uzraksti latviešu, poļu, vācu, krievu, franču un latīņu valodās, joki, matemātikas formulas, pārdomas par augstskolas pasniedzējiem un atmiņas par mīļotajām meitenēm.

„Teorētiski studentu karceris bija studentu pāraudzināšanas vieta, bet realitātē tā izvērtās par atlaižu vietu, jo viņiem izmaksāja mācības, izmaksāja ēdināšanu – brokastis, pusdienas un vakariņas,” stāsta LU Muzeja krājuma glabātājs, „Studentu karceris nekādā gadījumā nav salīdzināms ar cietumu vai katorgu, kas pastāvēja Krievijas impērijas laikā.”

Līdzīgs studentu karceris vēl bijis Tartu, tā laika Tērbatas universitātē, Krievijas impērijā. Un, lai gan tā ir vecākā universitāte visā Baltijā, tomēr karceris tajā ierīkots daudz vēlāk nekā vēsturiskajā Rīgas Politehnikuma galvenajā ēkā, kur mūsdienās atrodas Latvijas Universitāte.

LU Muzejs aicina interesentus apmeklēt karceri, iepriekš apmeklējumu piesakot pa tālruni 67034566 vai e-pastu: muzejs@lu.lv.

Dalīties

Saistītais saturs

LU Muzejs aicina iepazīt Universitātes galveno ēku
09.09.2020.

LU Muzejs aicina iepazīt Universitātes galveno ēku