Ceturtdien, 24. oktobrī, plkst. 16.00 Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra Zinātņu mājas (Jelgavas iela 3) ātrijā norisināsies “Zinātnes kafejnīca”, kurā eksperti iepazīstinās ar dažādiem paņēmieniem, kā iegūt skaistas kosmosa fotogrāfijas. 

Kosmosa fotogrāfijas mūsdienās uzņem gan amatieri savam priekam, gan profesionāļi. Profesionāļiem ir noteiktas vajadzības – ieraudzīt satelītu, izmērīt attālumu līdz tam. Fotogrāfijas iespējams uzņemt ar teleskopu vai ļoti labas izšķirtspējas fotoaparāta objektīvu. Ar fotoaparātu uzņemtie attēli būs vienkāršāki. Izmēram esot ļoti liela nozīme! Šajā gadījumā, jo lielāks objektīvs, jo lielāks teleskops, jo labāki būs rezultāti.

Pēdējos gados strauji ir attīstījušies fotoaparāti, un pirms 10 gadiem nebija iespējams realizēt dažādas tehniskās iespējas, kādas var šobrīd. Varētu teikt, ka ir vērojama jauno astronomijas amatieru paaudze, kas ļoti aktīvi fotogrāfē - tiek fiksētas ziemeļblāzmas, sudrabainie mākoņi un vēl visādas optiskas parādības.

“Zinātnes kafejnīcā” auditoriju ar saviem pētījumiem un novērojumiem iepazīstinās vairāki eksperti:

Dr. paed, Mg. phys. Ilgonis Vilks (LU Astronomijas institūta pētnieks, LU Muzeja eksperts) – viņš stāstīs par to, kad astronomiskajos attēlos mēs redzam kosmosu dabiskās krāsās, kad un kāpēc nepieciešams nedaudz „pamānīties”?

Mg. phys. Kalvis Salmiņš (LU Astronomijas institūta direktors, pētnieks) – iepazīstinās ar jauniem tehniskiem paņēmieniem astronomisko attēlu iegūšanā un to pielietošanas iespējām LU Astronomijas institūtā.

Ivo Dinsbergs (LU Bioloģijas institūta zinātniskais asistents) -  skaidros, kā iegūt labu astronomisko fotogrāfiju. Vietas, laika un sižeta izvēle, tehniskās nianses. Stāstījumā varēs vērot arī paša autora uzņemtos foto. 

Anna Gintere (portāla Starspace redaktore) – iepazīstinās klātesošos ar portāla “Starspace fotogrāfiju konkursu, kas norisinās jau 10 gadus un ir ietekmējis astronomijas amatieru fotogrāfijas attīstību Latvijā.

Pasākumu vadīs Ilze Dimanta, LU pētniece un zinātnisko projektu vadītāja L'Oreal (Polija un Baltija).

“Zinātnes kafejnīcā” būs iespējams ne tikai ieklausīties ekspertu padomos un interesantajos stāstos, bet apmeklētāji varēs iepazīties arī ar portāla “Starspace” fotogrāfiju konkursa 10 gadu labāko astronomisko darbu fotoizstādi.

“Zinātnes kafejnīcu” organizē LU Komunikācijas un inovāciju departaments sadarbībā ar Latvijas Universitātes Muzeju.

"Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu.

Būsiet laipni aicināti uz brīvu diskusiju par zinātni pie kafijas tases!

Dalīties