Uzsverot Latvijas Republikas Ministru kabineta lēmuma pieņemšanas novilcināšanu un juridiski vērtējama procesa politizēšanu jautājumā par Latvijas Universitātes rektora vēlēšanām, Latvijas Universitāte vēršas Eiropas Universitāšu asociācijā pēc starptautiska atbalsta, lai apturētu augstskolas autonomijas pārkāpumus Latvijā.

Uzsverot, ka Latvijas Universitāte kopš 2005. gada 23. augustā pieņemtajiem grozījumiem Augstskolu likumā vairs nav Izglītības un zinātnes ministrijas pakļautībā esošā institūcija, bet gan atvasināta publiskā persona, kuras juridiskais statuss ir pielīdzināms pašvaldībām, Latvijas Universitāte informē Eiropas augstskolu pārstāvniecību par apdraudētās autonomijas risku. 

“Norma, kas aizvien saglabājusies par Ministru kabineta apstiprinājuma nepieciešamību ievēlētajam rektoram, uzskatāma par vēsturisku atavismu, radot bažas par tā politisku, ne tiesisku izmantošanu. Šai gadījumā Ministru kabinetam pastāv iespēja iecelt rektora pienākumu izpildītāju, turklāt, kā liecina prakse, pat bez zinātniskā grāda. (..) Noraidot vēlēšanu rezultātus, Ministru kabineta locekļi faktiski noraida trīs universitātes orgānus - rektoru, senātu un akadēmisko šķīrējtiesu,” izklāstīts Eiropas Universitāšu asociācijai adresētajā vēstulē, uzsverot Latvijas akadēmisko aprindu neizpratni par vēlēšanu rezultātu noraidīšanu valdībā un norādot, ka gandrīz visi Latvijas augstskolu un zinātnisko institūtu rektori un vadītāji bija spiesti lūgt Ministru kabinetu nepārkāpt autonomiju, ko likums paredz augstākās izglītības institūcijām Latvijā.

Eiropas Universitāšu asociācija (EUA), dibināta 2001. gadā, apvienojoties vairākām Eiropas augstskolu organizācijām, pārstāv vairāk nekā 800 augstskolas 48 Eiropas valstīs un ir vienota Eiropas augstskolu balss sarunās par izglītības un zinātnes politiku ar Eiropas Parlamentu, Eiropas Komisiju un citu pasaules reģionu augstskolu organizācijām. EUA redzējumā Eiropas universitātes ir autonomas akadēmiskās institūcijas, kuras tiecas uz izcilību zinātnē, nodrošina plašu studiju piedāvājumu un veicina studentu un personāla mobilitāti.

No Latvijas augstskolām EUA individuālie biedri ir Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā universitāte, Daugavpils universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte un kolektīvais biedrs – Latvijas Rektoru padome.

Dalīties