Pirmdien, 25. novembrī, plkst. 15.00 Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra Dabas mājā tiks atklāta audiovizuāla instalācija “Latvijas kultūras alfabēts”. Tā tapusi, atzīmējot Latvijas nacionālo kultūras, izglītības un zinātnes institūciju 100. gadadienu.

Lai atzīmētu Latvijas Universitātes, Latvijas Nacionālā teātra, Latvijas Mākslas akadēmijas, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Latvijas Nacionālās operas un baleta simtgadi UNESCO kalendārā, tika radīts kopējs gadadienas projekts – izstāde “Latvijas kultūras alfabēts”.

Izstāde ir veidota kā mācību grāmata – ābece, kurā katrs latviešu alfabēta burts iepazīstina ar nozīmīgiem pieturas punktiem un personībām, kas ir saistītas ar kādu no simtgadi piedzīvojušām institūcijām. Šo institūciju darbība veido kultūras valodu, ko lietojam mūsdienu Latvijā kā moderna, demokrātiska un eiropeiska sabiedrība.

22. oktobrī izstāde tika atklāta UNESCO galvenajā mītnē Parīzē. UNESCO ģenerālsekretāre Odrija Azulē norādīja uz Latvijas kultūras bagāto mantojumu, uzsverot, ka „Latvijas Kultūra - tā ir brīvības kultūra”. Šobrīd izstāde atceļojusi uz Latviju un Latvijas Universitāte ir pirmā institūcija, kurā šo izstādi varēs redzēt Latvijā.

Izstāde tapusi ar Kultūras ministrijas atbalstu Latvijas valsts simtgades programmā, atzīmējot Latvijas nacionālo kultūras, izglītības un zinātnes institūciju 100. gadadienu. Idejas autore ir režisore Krista Burāne, scenārija un mācību grāmatas dizaina autors - Rūdolfs Baltiņš, teksta autore - Laila Burāne, ilustrāciju mākslinieks - Reinis Gailītis.

Izstādi rīko UNESCO Latvijas Nacionālā komisija un Latvijas Republikas Kultūras ministrija ciešā sadarbībā ar Latvijas Universitāti.

Izstāde “Latvijas kultūras alfabēts” būs skatāma no 25. novembra līdz 17. decembrim no plkst. 8.00 līdz plkst. 22.00 Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Dabas mājā 1. stāva foajē, Jelgavas ielā 1, Rīgā.

Laipni aicināti visi interesenti!

Dalīties