Latvijas Universitāte (LU) pirmo reizi iekļauta prestižā pasaules universitāšu reitinga "Times Higher Education" klasifikācijā - sociālās zinātnes, ieņemot 601+ vietu, informē reitinga veidotāji.

Reitings izceļ universitātes, kas ir vadošās socioloģijas, ģeogrāfijas, politikas un starptautisko studiju, kā arī komunikācijas un plašsaziņas līdzekļu studiju priekšmetos.

Reitinga rezultāti veidojas no šādiem kritērijiem: studijas (mācību vide) -  32,4%, pētniecība (apjoms, ienākumi un reputācija) -  32,6%, citējamība (pētniecības ietekme) - 25%, starptautiskā perspektīva (personāls, studenti un pētniecība) - 7,5%, ienākumi nozarē (inovācijas) -  2,5%.

 “Iekļūšana “Times Higher Education” reitingā nenoliedzami ir LU sasniegums, kuru veido vairāku fakultāšu, institūtu zinātnieku un akadēmiskā personāla darbs. Tas apliecina mūsu tālākās izglītības potenciālu un parāda, ka mūsu pētījumu rezultāti ir novērtēti un atzīti pasaulē,” stāsta LU rektora pienākumu izpildītājs profesors Indriķis Muižnieks. “Īpaši apsveicu fakultātes, kuru ieguldījums un darba rezultāti ir atspoguļojušies šajā reitinga vērtējumā – Sociālo zinātņu fakultāti un tās dekānu Jāni Ikstenu, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāti un dekāni Zaigu Krišjāni, Sociālo un politisko pētījuma institūtu un direktori Aiju Zobenu un citus LU pētniekus, kuri ieguldījuši savu darbu,” tā I. Muižnieks.

2020. gada sociālo zinātņu vērtējumā iekļautas 720 universitātes, salīdzinot ar 666 pagājušajā gadā.

No Latvijas augstskolām reitingā iekļuvusi arī Latvijas Lauksaimniecības universitāte, kura tāpat kā LU ieņem 601+ vietu.

Reitingā visaugstāk novērtēta Amerikas Savienoto valstu (ASV) - Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts (Massachusetts Institute of Technology), bet 2. vietu ieņem Lielbritānijas Oksfordas Universitāte (University of Oxford) un 3. vietu ASV Hārvardas Universitāte (Harvard University).

Times Higher Education ir viens no trim pasaules ietekmīgākajiem universitāšu reitingiem, ko publicē jau 17. gadu. Pasaules universitāšu reitingā sociālo zinātņu klasifikācijā tiek izmantoti tie paši 13 darbības rādītāji, kā vispārējā pasaules universitāšu klasifikācijā, taču metodika tiek piemērota atsevišķām jomām.

Reitinga rezultāti 

Dalīties

Saistītais saturs

LU QS pasaules universitāšu reitingā sevi pierāda ar augstu reputāciju
10.06.2020.

LU QS pasaules universitāšu reitingā sevi pierāda ar augstu reputāciju

LU augsti novērtēta reitinga “U-Multirank” vērtējumā “Saikne ar darba vidi”
09.06.2020.

LU augsti novērtēta reitinga “U-Multirank” vērtējumā “Saikne ar darba vidi”