8. martā plkst. 14.00 Latvijas Universitātes Mazajā aulā Raiņa bulvāri 19 notiks Aspazijas Kopoto rakstu 10 sējumos 2. sējuma atvēršanas svētki.

Kopoto rakstu 2. sējums veltīts Aspazijas agrīnajai dzejai  un liroepikai (1. sējumā apkopotas agrīnās lugas). Līdz ar viņas oriģināldarbiem 2. sējumā publicēti saistoši  materiāli  no literatūrkritiskās domas vēstures (Jāņa Asara “Aspazija un viņas dzeja” (1904), Pētera Birkerta “Mīlas filozofija Aspazijas lirikā” (1936))  un  pirmpublicējumi par Aspaziju  mūsdienu skatījumā – Ausmas Cimdiņas ievads un komentāri,  Ilzes Rūmnieces un  Ievas Kalniņas ieskati  Aspazijas dzejā un  liroepikā , Oresta Silabrieža apcerējums par Aspazijas dzeju mūzikā, atgādinot, ka viņas dzejas ceļu cauri laikiem un mūsdienu jaunrades procesos spilgti apliecinājusi tās dzīvotspēja skaņu mākslā u.c.

Kopoto rakstu  2. sējums  ir izstrādāts “Latvijas Universitātei 100” ideju gaismā, par galveno mērķi izvirzot Latvijas nacionālo dārgumu  aktualizāciju, izpēti un iesaisti mūsdienu zinātnes, izglītības un kultūras procesos, kā arī  LU  humanitārās kultūras profila atpazīstamības  vairošanu,  valstiski nozīmīgu zinātnes, kultūras un izglītības projektu realizācijā  apvienojot vairāku  valsts zinātniski pētniecisko un kultūras institūciju, kā arī privātpersonu  iniciatīvas.

Izdevums ir bagātīgi ilustrēts un laists klajā ar Latvijas Universitātes, Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fonda un Valsts pētījumu programmas “Letonika” finansialu atbalstu.

8. marta Atvēršanas svētku programmā:

  1. Aspazijas dzeja mūzikā: Orests Silabriedis, Ieva Parša & co;
  2. LU prorektores prof. Inas Druvietes, LU Humanitāro zinātņu fakultātes dekānes prof. Ilzes Rūmnieces, LU Akadēmiskā apgāda direktores Aijas Rozenšteines uzrunas;
  3. Rakstu sastādītājas un zinātniskās redaktores prof. Ausmas Cimdiņas  stāstījums  par  projekta koncepciju un  2. sējuma galveno saturu;
  4.  Tikšanās ar izdevuma veidotājiem un LU Akadēmiskā apgāda grāmatu galds.

Visi interesenti laipni aicināti!

 

Share