Projekta nosaukums: Hibrīda-sensora izelpas analīze kolorektālā vēža skrīningam (HYCOR)

Projekta līguma numurs: Nr. 1.1.1.1/20/A/035

Projekta partneri: SIA “Liepājas reģionālā slimnīca”

Projekta īstenošanas termiņš: 01.07.2021. – 30.11.2023.

Projekta kopējais finansējums: 540 540.00 EUR,  t.sk., LU daļa 324 323.75 EUR

Projekta zinātniskais vadītājs: Mārcis Leja

Administratīvais vadītājs: Līga Grantiņa

Projekta mērķis: Veicināt izelpas gaistošo marķieru koncepciju kolorektālā vēža (KRV) skrīningā, veicinot jauna hibrīda analizatora izstrādāšanu šim mērķim.

Projekta galvenie rezultāti u.c. informācija par projekta īstenošanu: Projekta zinātniskie rezultāti sniegs jaunas zināšanas par hibrīda izelpas analizatora iespējamo pielietojumu KRV skrīningā. Kaut gan lielākajā daļā Eiropas Savienības (ES) valstu šobrīd ir pieejamas skrīninga programmas, pašlaik izmantotie testi joprojām nav ideāli. Projekta iegūtie rezultāti būs svarīgi klīniskajai praksei gan Latvijā, gan globāli – valstīs ar vidējo vai augsto KRV slogu.

Projekta kopsavilkums:

HYCOR projekta vispārējais mērķis ir atvieglot Viedās specializācijas stratēģijas (3S) prioritāšu īstenošanu Latvijā, tādējādi attīstot valsts pētniecības potenciālu, stiprinot uz zināšanām balstītu sabiedrību un veicinot tautsaimniecības konkurences priekšrocības un pastiprinot starptautisko sadarbību pētniecības jomā.

Projekta pamatojums ir balstīts uz grupas iepriekšējo pieredzi, kā arī jauniem tehnoloģiskiem sasniegumiem gaistošo organisko savienojumu (GOS) noteikšanā cilvēka izelpā, lai atklātu vēzi. Ir paredzams, ka hibrīda analizatora koncepcija dos labumu, apvienojot metālu oksīdu (MOX) un infrasarkanā spektra (IS) sensoru iegūtos datus. Šis pētījums būs pirmais, kas globāli risinās šo koncepciju KRV noteikšanā. Turklāt, tiks izmantotas tradicionālās metodes, jo īpaši gāzu hromatogrāfija kopā ar masspektrometriju (GC-MS), lai izpētītu no vēža audiem emitēto GOS bioloģisko nozīmi, kas palīdzēs turpināt attīstīt hibrīda analizatora uztveršanas pieeju.

Pētījuma rezultātā tiks izstrādāta jauna medicīniskā tehnoloģija ar augstu pievienoto vērtību, tādējādi sekmējot Latvijas RIS3 stratēģijas 1. izaugsmes prioritātes īstenošanu, jo īpaši prioritāti: “Zināšanu ietilpīga medicīna, tostarp biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas.”

Ir plānots sagatavot un publicēt 3 oriģinālas zinātniskās publikācijas zinātniski recenzētos žurnālos, 2 no tām – žurnālos ar citējamības rādītāju > 50% no vidējā rādītāja attiecīgajā jomā. Rezultātus paredzēts izplatīt 5 tēzēs. Šajā projektā tiks nodarbināti vismaz 2 studenti, tajā skaitā 1 doktorantūras students; pēc projekta pabeigšanas tiks saglabātas 2 jauno zinātnieku darba vietas.

Projekts tiks realizēts Latvijas Universitātes (LU) vadībā partnerībā ar komercsabiedrību – Liepājas reģionālo slimnīcu (slimnīcu).

Projekts "Hibrīda-sensora izelpas analīze kolorektālā vēža skrīningam (HYCOR)" tiek finansēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda 1.1.1.1. pasākuma "Praktiskas ievirzes pētījumi" 4. kārtas ietvaros, projekta ID Nr. 1.1.1.1/20/A/035. Projektu līdzfinansē REACT-EU finansējums pandēmijas krīzes seku mazināšanai.

08.10.2021.

Ir veiksmīgi uzsākti projekta HYCOR sagatavošanas darbi

Laika periodā no jūlija līdz oktobrim tika uzsākti projekta “Hibrīda-sensora izelpas analīze kolorektālā vēža skrīningam (HYCOR)” sagatavošanas darbi, pēc kuru izstrādes būs iespējams uzsākt projekta klīniskās aktivitātes ar pētījuma dalībniekiem.

Šajā laika posmā, klīnicisti un pētnieki sadarbojoties, ir strādājuši pie vienots projekta klīniskā protokola sagatavošanas, pēc kura turpmāk noritēs projekta klīniskās aktivitātes. Pētnieki izstrādā standartprocedūru protokolus, atjauno anketas, datu tveršanas programatūru, kurā tiks ievadīta informācija par katru pētījuma dalībnieku; izveido subjektu atlases kritērijus, kā arī nodrošina pētījuma dalībnieku iekļaušanas shēmu, pēc kuras turpmāk tiks aicināti pētījuma pacienti dalībai projektā.  

17.01.2022.

Iekļauti pirmie projekta HYCOR dalībnieki

Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts sadarbībā ar Latvijas Onkoloģijas Centru (LOC) ir uzsācis projekta HYCOR klīniskās aktivitātes, projekta vajadzībām nodrošinot kolorektalo vēža pacientu iekļaušanu pētījumā.

Pētījumā tiek aicināti piedalīties pacienti, kam ir apstiprināta kolorektālā vēža diagnoze. Pacientiem tiek sniegta informācija par pētījumu, tā mērķiem, kā arī iespēju ziedot pētījuma vajadzībām izelpas paraugus un audu materiālus, kas tiek iegūti operācijas laikā. Uz doto brīdi projektā ir iekļauts 21 pētījuma dalībnieks ar kolorektālo vēzi.

2022. gada 25. janvārī

Dr.Apinis un klausītāji iepazīstas ar HYCOR pētījumu

24. Janvārī, ERAF projekta Nr. 1.1.1.1/20/A/035 “Hibrīda-sensora izelpas analīze kolorektālā vēža skrīningam - HYCOR” vadītājs un vadošais pētnieks, profesors Mārcis Leja piedalījās TV24 raidījumā “Dr.Apinis – Kas jauns gastroenteroloģijā”.

Raidījuma laikā Mārcis Leja pastāstīja par jaunākajiem zinātniskajiem pētījumiem gastroenteroloģijas jomā, kā arī iepazīstināja klausītājus ar HYCOR pētījumu.

Raidījuma ieraksts - 1. daļa un 2. daļa

2022. gada 3. martā

Notiek apmācības Liepājas petījuma centra darbiniekiem

No 1.-11. martam Liepājas pētījuma centrā notiek apmācības topošajiem GISTAR pētījuma Liepājas pētījuma centra darbiniekiem. Mācības tiek organizētas gan klātienē, gan attālināti, atbilstoši epidemioloģiskajām prasībām. 2. martā lekciju mācību dalībniekiem lasīja ERAF projekta Nr. 1.1.1.1/20/A/035 “Hibrīda-sensora izelpas analīze kolorektālā vēža skrīningam - HYCOR” vadītājs Mārcis Leja. Microsoft Teams vidē Mārcis Leja iepazīstināja pētījuma darbiniekus ar GISTAR pētījumu un ar kuņģa un zarnu vēža aktualitātēm Latvijā un pasaulē. Kā mācībspēki apmācībās piedalījās arī projekta jaunie zinātnieki Arnis Kiršners, Daiga Šantare un Sergejs Paršutins. Mācību laikā jaunā komanda tiek iepazīstināta ar pētījuma mājas lapu, datu lietošanas un drošības noteikumiem, GISTAR datu vadības sistēmu, pētījuma protokolu un pētījuma dalībnieku iekļaušanas kārtību, kā arī par sadarbību ar ģimenes ārstiem un speciālistiem lokālā līmenī.

2022. gada 9. martā

Bezmaksas pārbaudes kuņģa-zarnu trakta saslimšanām

Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts sadarbībā ar Liepājas reģionālo slimnīcu ir uzsākuši veikt bezmaksas pārbaudes kuņģa-zarnu trakta saslimšanām 40 - 64 gadus veciem iedzīvotājiem.

Kuņģa-zarnu trakta saslimšanas pārbaudes tiek veiktas Liepājas pētījuma centrā: Jūrmalas ielā 23, Liepājā. Pētījuma centra darba laiks 7:00 – 13:00. Lai pierakstītos uz bezmaksas izmeklējumiem, lūdzam zvanīt pa tālruni 25 679 868.

2022. gada 11. aprīlī 

Medijiem prezentēta Liepājas zinātnisko pētījumu centra darbība 

Klātesot mediju pārstāvjiem, notikusi Liepājas pētījumu centra preses konference – informatīva darbības prezentācija. Tās mērķis bija iedzīvotājiem skaidrot pētījumu norisi un to nozīmību ļaundabīgo saslimšanu diagnosticēšanā.  

Veiksmīgiem pētījuma rezultātiem, pieteikties dalībai pētījumā īpaši aicināti kungi no 40 līdz 64 gadu vecumam. Centrs Liepājā darbojas Jūrmalas ielā 23 katru darba dienu no 7:00 līdz 13:00. Pieteikties dalībai pētījumā, saņemot bezmaksas gremošanas trakta pārbaudi (skrīningu), var, zvanot pa tālruni 25679868. 

2022. gada 26. jūlijā 

GISTAR projekta ietvaros vairāki pacienti uzsākuši Helikobakrētijas pilori ārstēšanu   

Turpinoties LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta projektam "Hibrīda-sensora izelpas analīze kolorektālā vēža skrīningam (HYCOR)" sadarbībā ar Liepājas reģionālo slimnīcu, tā ietvaros vairākiem pacientiem uzsākta helikobaktērijas pilori jeb H.pylori ārstēšana.    

Projekta ietvaros H.pylori eradikācijas kurss pacientiem tiek nodrošināts bez maksas.  

H.pylori ir spirālveida baktērija, kura ir pielāgojusies dzīvei cilvēka kuņģa skābajā vidē. Tā nosaka peptiskas čūlas veidošanos, kā arī atrofiska gastrīta un kuņģa vēža attīstību.  

Apmēram 80% no inficētajiem indivīdiem nenovēro nekādus slimības simptomus, tomēr 1-2% gadījumos H.pylori nēsātājiem attīstās kuņģa vēzis vēlākā dzīves laikā. Tādēļ ir ļoti svarīgi atpazīt riska grupas indivīdus savlaicīgi. 

2022. gada 15. septembrī

Kongresā Austrijā tiks prezentēts stenda referāts par KPMI realizētā projekta HYCOR rezultātiem  

Projekta HYCOR vecākās laborantes – ārstes rezidentes Lindas Anarkulovas sagatavotais stenda referāts “Application of modular multi- sensor VOC analyser for non-invasive detection of colorectal cancer” apstiprināts prezentēšanai kongresā Apvienotajā Eiropas Garstroenteroloģijas nedēļā 2022 (United European Gastroenterology Week 2022), kas norisināsies no 2022. gada 8. oktobra līdz 2022. gada 11. oktobrim Austrijā, Vīnē. To iespējams apmeklēt gan klātienē, gan attālināti tiešsaistē. Vairāk informācijas – pasākuma mājaslapā.  

L. Anarkulovas referāts ir par kolorektālā vēža, kas ir viens no biežāk sastopamajiem un nāvējošākajiem audzējiem, skrīningu. Lai mazinātu kolorektālā vēža izraisīto mirstību, nepieciešams ieviest efektīvu skrīninga metodi. Šāda metode varētu būt izelpas analīze, kas balstās uz gaistošo organisko savienojumu noteikšanu izelpā, izmantojot sensoru izelpas analizatoru. Pētījuma mērķis bija diferencēt kolorektālā vēža pacientus un indivīdus bez vēža, un tajā tika iekļautas divas pētījuma grupas – kolorektālā vēža pacienti un kontroles grupa. Šo abu grupu dalībnieki veica izelpas testu sensoru izelpas analizatorā. Iegūtie rezultāti uzrādīja, ka sensoru izelpas analizators spēj atšķirt kolorektālā vēža pacientus un kontroles grupas pētījuma dalībniekus.  

2022. gada 13. oktobrī

Projekta HYCOR rezultāti prezentēti Apvienotajā Eiropas Gastroeneteroloģijas nedēļas 2022 kongresā 

No 8. līdz 11. oktobrim projekta HYCOR vecākā laborante – ārste rezidente Linda Anarkulova piedalījās Apvienotās Eiropas Garstroenteroloģijas nedēļas 2022 (United European Gastroenterology Week 2022 – UEGWEEK 2022) kongresā, Austrijā, Vīnē. Dalībai pasākumā L. Anarkulova bija saņēmusi labākās UEG Nacionālās prezentācijas balvu. Šī balva tiek piešķirta daudzsološākajiem jaunajiem pētniekiem, apbalvojumu piešķirot visaugstāk vērtēto pētījumu abstraktu autoriem no katras valsts.

UEGWEEK 2022 L. Anarkulova prezentēja stenda referātu “Application of modular multi- sensor VOC analyser for non-invasive detection of colorectal cancer”, kas veidots, balstoties LU KPMI realizētā projekta HYCOR rezultātos. Standa referāts iekļāva pētījuma secinājumus par kolorektālā vēža skrīningu ar izelpas analīzes palīdzību, kas balstās uz gaistošo organisko savienojumu noteikšanu izelpā, izmantojot sensoru izelpas analizatoru. Pētījuma HYCOR mērķis bija ar analizatora palīdzību diferencēt kolorektālā vēža pacientus un indivīdus bez vēža. Tajā tika iekļautas divas pētījuma grupas – kolorektālā vēža pacienti un kontroles grupa. Šo abu grupu dalībnieki veica izelpas testu sensoru izelpas analizatorā. Iegūtie rezultāti uzrādīja, ka sensoru izelpas analizators spēj atšķirt kolorektālā vēža pacientus un kontroles grupas pētījuma dalībniekus. Pētījums tiks turpināts, veidojot un izvērtējot vēl vairākus specifiskus vēža noteikšanas modeļus plašākā pacientu lokā.  

2022. gada 31. oktobrī

Informatīvā seminārā Liepājas un Dienvidkurzemes ģimenes ārstiem - par GISTAR pētījuma norisi

28. oktobrī Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas Vides, veselības un sabiedrības līdzdalības daļa rīkoja Liepājas un Dienvidkurzemes ģimenes ārstu sanāksmi – informatīvu semināru.

Pasākuma ietvaros ar lekciju par iespējām kuņģa vēža izraisītās mirstības samazināšanā un Eiropas perspektīvu šajos jautājumos lasīja LU KPMI direktors, gastroeneterologs un LU profesors Mārcis Leja. Papildu šiem apsektiem, profesors ģimenes ārstus informēja par GISTAR pētījumu, kas pašlaik notiek Liepājā, un aicināja ģimenes ārstus iesaistīties tā īstenošanā, informējot savus pacientus par iespējām tajā piedalīties.

Lasīt vairāk par projektu

2022. gada 11. novembrī

Liepājā turpinās gremošanas slimību profilakses pētījums

Lai veicinātu kuņģa vēža izraisītās mirstības samazināšanos, Liepājā darbu turpina GISTAR pētījumu centrs, kas 2022.gada martā izveidots sadarbojoties Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūtam (LU KPMI) un Liepājas Reģionālai slimnīcai (LRS). GISTAR ir LU KPMI sadarbībā ar Starptautisko vēža pētniecības aģentūru veikts pētījums, kas pēta kuņģa un zarnu vēža izraisītās mirstības samazināšanas iespējas. Pētījuma vadītājs ir Latvijas Universitātes Medicīnas Fakultātes profesors, gastroenterologs Mārcis Leja.

Liepājas GISTAR pētījuma centrs atrodas Jūrmalas ielā 23. Darba laiks darba dienās no 7:00-13:00. Pieraksts bezmaksas izmeklējumiem pa tālruni 25 679 868.

Pētījuma ietvaros bez maksas tiek veikta 40-64 gadus vecu iedzīvotāju gremošanas trakta pārbaudes. Iedzīvotājus, kuri piekrīt piedalīties pētījumā, aptaujā īpaši apmācīti mediķi, aizpildot anketu, kas apkopo dzīvesveida faktorus, kā arī iepriekšējās saslimšanas un sūdzības. Visi dalībnieki tiek lūgti veikt slēpto asiņu testu izkārnījumos, kā arī tiek paņemti asins paraugi, kurus analizē pēc īpašas pētījumā noteiktas shēmas. Pētījuma dalībniekus, kuriem analīzēs tiek atklātas novirzes no normas, uzaicina turpmākiem izmeklējumiem.

No Liepājas pētījuma centra darbības uzsākšanas brīža pētījumā iesaistītas 409 personas, 61 personai jeb gandrīz 15% noteikta eradikācijas terapija vai turpmāki valsts apmaksāti izmeklējumi (kolonoskopija, augšējā endoskopija).

2023. gada 28. februārī

Projekts prezentēts medicīnas zinātnes profesionāļu tīklošanās pasākumā

28. februārī Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts (LU KPMI) sadarbībā ar Gremošanas slimību centru GASTRO un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas speciālistiem organizēja medicīnas darbinieku sadarbības un pētījumu veicināšanas pasākumu. Medicīnas nozares speciālisti tikās, lai dalītos ar aktualitātēm dažādos pētniecības projektos, tostarp LU KPMI pētnieki prezentēja projekta HYCOR aktualitātes.

2023. gada 31. janvārī

Katram ceturtajam liepājniekam rūpīgi jāseko sava gremošanas trakta veselībai

Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (LU KPMI) un Liepājas Reģionālās slimnīcas Liepājā veiktais pētījums GISTAR pierāda - katram ceturtajam Liepājas reģiona iedzīvotājam būtu rūpīgi jāseko līdzi sava gremošanas trakta veselībai. No 584 iedzīvotājiem, kas līdz šim piedalījušies pētījumā, 119 atklāta kuņģī mītošā un kuņģa vēža attīstību veicinošā baktērija H.pylori. Šādos gadījumos pētījuma dalībniekiem tiek nozīmēta minētās baktērijas izskaušanas jeb eradikācijas terapija. Tiem pētījuma dalībniekiem, kam tiek

konstatētas novirzes no normas asins vai fēču paraugos, kādi bijuši vēl 30 gadījumi, tiek nozīmēti papildus izmeklējumi – augšējā endoskopija vai kolonoskopija.

GISTAR ir zinātnisks pētījums, kura nolūks ir veicināt kuņģa vēža izraisītās mirstības samazināšanos. Reģionālajos pētījumu centros, tostarp Liepājas pētījumu centrā, tiek veikta 40 - 64 gadus vecu iedzīvotāju bezmaksas gremošanas trakta pārbaudes (skrīnings) ar nolūku attīstīt skrīninga metodes pēc iespējas agrīnai saslimšanas diagnostikai. Iegūtie dati palīdz uzlabot gremošanas sistēmas audzēju sistemātiskas izpētes procesu efektivitāti. Savukārt pētījuma dalībniekiem ir iespējas bez maksas pārbaudīt sava gremošanas trakta veselību. Gadījumā, ja pārbaužu rezultāti liecina par paaugstinātu vēždraudes risku, pētījuma dalībniekiem tiek nozīmēta kuņģa vēža attīstību veicinošās baktērijas H.pylori eradikācijas terpaija vai papildu izmeklējumi.

Papildus tam Liepājas pētījumu centrā pētījuma dalībnieki veic īpašu izelpas mērījumu hibrīda izelpas analizatorā – projekta HYCOR ietvaros. Šīs aktivitātes mērķis ir izstrādāt matemātisku modeli kolorektālā vēža noteikšanai un novērtēt speciāli izstrādātās iekārtas sensoru veiktspēju šīs slimības noteikšanai. Lai gan šobrīd ar šo iekārtu nav iespējams noteikt precīzu saslimšanas diagnozi, šobrīd ar to palīdzību tiek attīstīta jauna medicīniskā tehnoloģija - potenciāli jauns kolorektālā vēža skrīnings.

Arī pašlaik Liepājas un tuvējās apkārtnes iedzīvotāji 40 – 64 gadu vecumā aicināti pārbaudīt gremošanas trakta veselību. Bezmaksas veselības pārbaudes notiek Liepājā, Jūrmalas ielā 23, katru darba dienu no 7:00 – 13:00. Vairāk informācijas par pārbaužu norisi pieejama pētījuma mājaslapā www.gistar.eu , pieteikšanās pa tālruni - 25679868

2023. gada 27. aprīlī

Pieredzes stāsts: pirmzvēža stāvoklis var būt pārsteigums

Turpinoties pētījumam Liepājā, kāda kurzemniece piekritusi dalīties pieredzē, kas viņai palīdzējusi apzināties draudus savai veselībai. Pētījuma ietvaros uzzinot, ka viņas kuņģa veselība, pašai nezinot, vērtējama kā “pirzmvēža stāvoklis”, Agita (vārds mainīts) mudina ikvienu, kas atbilst pētījuma mērķa grupai – 40-64 gadus vecus cilvēkus – izmantot iespēju un veikt piedāvātās bezmaksas veselības pārbaudes.

“Man nebija pilnīgi nekādu sūdzību par pašsajūtu!” savu stāstu iesāk Agita. “Zinātniskajā pētījumā piedalījos, savas tuvas radinieces mudināta. Viņa bija praktiski iesaistīta tā veikšanā un iedrošināja, ka pārbaudes palīdzēs zinātniekiem attīstīt gremošanas sistēmas vēža skrīningu, bet man – paturēt sirdsmieru par savu veselību. Tā nu es arī aizgāju un nodevu analīzes. Pēc laika saņēmu zvanu – kuņģī ir atklāta helikobaktērijas klātbūtne, ir nepieciešama tās izskaušanas terapija un papildu izmeklējumi.”

Helikobaktērija ir baktērija, kas mīt cilvēka kuņģī, un zinātniski pierādīts, ka tā veicina kuņģa vēža attīstību. Tās izskaušana jeb eradikācija ir viens no veidiem, kā šo risku samazināt. Savukārt papildu izmeklējumi pētījuma ietvaros tiek nozīmēti gadījumos, ja fēču jeb izkārnījumu vai asins analīzēs konstatētas kādas novirzes no normas.

“Helikobaktērijas izskaušanas terapiju es saņēmu bez maksas, bet papildu pārbaudes – manā gadījumā tā bija endoskopija jeb tā sauktā “kobra” – par nelielu pacienta iemaksu. Konsultācijā ar nozīmēto ārstu saņēmu slēdzienu – hronisks gastrīts un intestināla metaplāzija jeb izmaiņas kuņģa gļotādā. Citiem vārdiem, bez jebkādām sūdzībām par veselību man tika konstatēts pirmsvēža stāvoklis,” par pieredzēto stāsta Agita.

“Jaunās ziņas mani, protams, satrieca. Kā minēju, nekādus simptomus nebiju jutusi. Tajā pašā laikā vēlos uzteikt pētījumu centra darbu un iesaisti – gan toreiz, gan arī pašlaik jūtos ļoti “pieskatīta”. Darbinieki kārtoja gan visu pārbaužu norisi, gan turpmāko izmeklējumu veikšanu, pierakstus pie speciālistiem. Šo pāris gadu laikā, kopš apzinos draudus savai veselībai, pēc uzaicinājuma jau esmu veikusi arī atkārtotas pārbaudes. Kopumā ar diagnozi sadzīvoju gluži mierīgi, jo zinu, ka saņemšu aicinājumu nākošajām atkārtotajām pārbaudēm un man par to, pateicoties pētījumu centra speciālistiem, pat nav jādomā.

Pašlaik esmu ārsta uzraudzībā. Sadarbībā ar viņu, esmu mainījusi ikdienas paradumus: ievēroju sabalansētu uzturu, pieskatu, lai netrūkst nepieciešamo vitamīnu un turpinu fiziski kustēties. Nekādus īpašus ierobežojumus neizjūtu. Arī citiem iesaku – ja ir iespēja, noteikti veikt piedāvātās veselības pārbaudes! No šādām pārbaudēm nav jābīstas, jo tās palīdz savlaicīgi uzzināt, ja ir kādi sarežģījumi un vērst situāciju par labu!” Agita pabeidz stāstījumu ar pamudinājumu.

Līdz šim pētījumā GISTAR pierādīts, ka katram ceturtajam Liepājas reģiona iedzīvotājam būtu rūpīgi jāseko līdzi sava gremošanas trakta veselībai. Vairāk nekā 25% līdzšinējo pētījuma dalībnieku Liepājā atklāta helikobaktērija vai novirzes no normas veiktajās analīzēs.

Arī pašlaik Liepājas un tuvējās apkārtnes iedzīvotāji 40 – 64 gadu vecumā aicināti pārbaudīt gremošanas trakta veselību. Bezmaksas veselības pārbaudes notiek Liepājā, Jūrmalas ielā 23, katru darba dienu no 7:00 – 13:00, pieteikšanās pa tālruni – 25679868

2023. gada 25. jūlijā

Projekta HYCOR rezultāti tiks prezentēti divās starptautiskās konferencēs

Balstoties projekta “Hibrīda-sensora izelpas analīze kolorektālā vēža skrīningam” - HYCOR rezultātos, rudens ieskaņā divās starptautiskās zinātniskajās konferencēs tiks prezentētas tēzes:

34. Starptautiskās Ķirurgu, gastroenterologu un onkologu asociācijas Vispasaules kongresā (34th World Congress of the International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists) šī gada 9. – 12. septembrī Veronā, Itālijā - “Gaistošo organisko savienojumu nozīme kolorektālā vēža pacientu rezekciju audos un izelpā” (“Significance of Volatile Organic Compounds in Surgical Resection Tissues and Exhaled Breath from Colorectal Cancer Patients”). Vairāk: https://www.iasgoverona.com/

Apvienotās Eiropas Garstroenteroloģijas nedēļas 2023 (United European Gastroenterology Week 2022 – UEG WEEK 2023) kongresā 14. – 17. oktobrī – Kopenhāgenā, Dānijā – “Pētījums par kolorektālā vēža audu volatilomiskām pazīmēm potenciālu neinvazīvu biomarķieru identificēšanai kolorektālā vēža gadījumā" (“Investigation of volatilomic signatures of colorectal tissues towards identification of potential non-invasive biomarkers for colorectal cancer”). Vairāk: https://ueg.eu/week/programme

Abu pētījumu galvenais mērķis bija pētīt gaistošos organiskos savienojumus, kas veidojas no kolorektālā vēža audiem, un papildus tam tika identificēta organisko savienojumu klātbūtne kolorektālā vēža pacientu izelpā.

2023. gada 1. augustā

Noslēgusies dalībnieku iekļaušanas Liepājas pētījuma centrā 

31. jūlijā noslēdzās dalībnieku iekļaušana GISTAR “Hibrīda-sensora izelpas analīze kolorektālā vēža skrīningam” – HYCOR – pētījumā Liepājā. Pavisam pētījumā iekļauti 11 223 dalībnieki, no tiem 842 – pētījuma centrā Liepājā. Pētījuma dalībnieku analīžu veikšana, rezultātu apkopošana un eradikācijas terapijas nozīmēšana turpināsies līdz augusta beigām.  

Latvijas Universitātes Klīniskās un profilakstiskās medicīnas institūta pētnieki izsaka pateicību visiem iesaistītajiem pētījuma dalībniekiem, pētījuma centra Lipājā darbiniekiem, Liepājas pilsētas un novadu pašvaldībām un medicīnas iestādēm par veiksmīgo sadarbību.

2023. gada 30. novembrī

HYCOR projekts ir veiksmīgi noslēdzies un projekta atskaite iesniegta izvērtēšanai starptautiskajiem ekspertiem.  

Projekta laikā tika sagatavotas un nopublicētas trīs oriģinālās publikācijas zinātniski recenzētos žurnālos: 

  • Poļaka I, et al. The Detection of Colorectal Cancer through Machine Learning-Based Breath Sensor Analysis. Diagnostics. 2023; 13(21):3355, doi: 10.3390/diagnostics13213355 
  • Vilkoite I, et al., The Role of an Artificial Intelligence Method of Improving the Diagnosis of Neoplasms by Colonoscopy. Diagnostics. 2023; 13(4):701, doi: 10.3390/diagnostics13040701 
  • Mezmale L, et al. Identification of Volatile Markers of Colorectal Cancer from Tumor Tissues Using Volatilomic Approach. Molecules. 2023; 28(16):5990, doi:10.3390/molecules28165990 

Papildus tam projekta rezultāti tika izplatīti starptautiskajās konferencēs un nopublicēti tēžu apkopojumos: 

  • Mezmale L, et al. Investigation of volatilomic signatures of colorectal tissues towards identification of potential non-invasive biomarkers for colorectal cancer. United European Gastroenterology Journal. 2023; 11(8):1119, presented at UEG Week 2023, in Copenhagen, Denmark, 14-17 October, 2023;  
  • Mezmale L, et al. Significance of volatile organic compounds in surgical resection tissues and exhaled breath from colorectal cancer patients. Surgery, Gastroenterology and Oncology. 2023; 28(2):S112, presented at 34th World Congress of the International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists, in Verona, Italy, 9-12 September, 2023; 
  • Mezmale L, et al. Breath fingerprint preliminary results of colorectal based on the gas chromatography-mass spectrometry analysis. Medicina (Kaunas). 2023; 59(1):161, presented at 81th International Scientific Conference of the University of Latvia, in Riga, Latvia, 24-25 March, 2023; 
  • Polaka I, et al. Machine learning based breath sensor signal analysis for colorectal cancer detection. Medicina (Kaunas). 2023; 59(1):25, presented at 81th International Scientific Conference of the University of Latvia, in Riga, Latvia, 24-25 March, 2023; 
  • Anarkulova L, et al. Application of modular multi-sensor VOC analyser for non-invasive detection of colorectal cancer. United European Gastroenterology Journal. 2022; 10(8):844, presented at UEG Week 2022, in Vienna, Austria, 8-11 October, 2022; 
  • Mezmale L, et al. Initial Results of Electronic Nose for Colorectal Cancer Specific Breath Detection. Medicina (Kaunas). 2022; 58(1):171, presented at 80th International Scientific Conference of the University of Latvia, in Riga, Latvia, 25-26 March, 2022. 

Projekts tika realizēts Latvijas Universitātes (LU) vadībā partnerībā ar komercsabiedrību – Liepājas reģionālo slimnīcu.