2021. g. 28. jūnijā psiholoģijas zinātnes pārstāvei Ārijai Karpovai apritētu 80, taču, diemžēl, sveicieni jāsūta uz viņsauli. Ar Latvijas Universitāti Ārija Karpova bijusi saistīta no 1977. līdz 2011. gadam: viņa bija Pedagoģijas un psiholoģijas katedras vecākā pasniedzēja, docente, Pedagoģijas un psiholoģijas institūta profesore, pēc institūta un fakultātes apvienošanas 2004. gadā – Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātes (kopš 2010. gada Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte) profesore. Viņa bija LZP eksperte psiholoģijas nozarē, LU Psiholoģijas doktorantūras programmas direktore, doktorantūras padomes priekšsēdētāja, no 1999. līdz 2011. gadam Psiholoģijas profesoru padomes un Promocijas padomes priekšsēdētāja.

Ārija Karpova dzimusi Rīgā, bērnību aizvadījusi Kurzemē. Psiholoģiju studējusi Sanktpēterburgas (tolaik Ļeņingradas) Universitātē, aspirantūrai izvēlējusies Permas Pedagoģisko institūtu. Habilitācijas darbs izstrādāts Latvijas Universitātē, 1995. gadā iegūstot Dr. habil. psych. zinātnisko grādu par pētījumu “Personības attīstības individuālais stils”, kas atspoguļots arī monogrāfijā “Personība un individuālais stils.”

Kolēģes zinātniskās darbības jomas bija personības un sociālā psiholoģija, ģimenes psiholoģija un psiholoģijas vēsture. Par šīm tēmām publicētas monogrāfijas, mācību grāmatas, zinātniskie raksti. Nepabeigts palika viņas mūža pēdējos gados veiktais pētījums par veselīgas novecošanas sociāli psiholoģiskajām problēmām.

Psiholoģes personība ir iedvesmojusi laikabiedrus ar savas personības starojumu, bet viņas atstātais mantojums psiholoģijā un pedagoģijā vēl ilgi kalpos Latvijas psihologiem, pedagogiem un studentiem, kuri izvēlējušies apgūt šīs zinātnes nozares.

Vairāk lasīt: Ārija Karpova: iedvesmotāja/Sast. Kristīne Mārtinsone. Rīga: RaKa, 2011.