1871. gada 25. jūnijā dzimis Dāvis Blūmentāls, latviešu farmaceits un pulkvedis. 1895. gadā nokārtoja aptiekāra palīga eksāmenu Maskavas Universitātē. Pēc 3 gadu aptiekas prakses iestājās Tērbatas Universitātē, kur studēja farmāciju līdz 1900. gadam. 1902. gadā Pēterburgā beidza bakterioloģijas un uztura vielu izmeklēšanas kursus. Iesākoties krievu un japāņu karam, Blūmentāls tika iecelts par ķeizarienes Aleksandras galvenās aptiekas un Sarkanā Krusta centrālās noliktavas pārzini Harbinā, kur palika līdz 1906. gadam. 1910. gadā tika ievēlēts par Pēterburgas Farmaceitu biedrības sekretāru.

Neražas un holēras gados Blūmentālam uzdeva formēt un vadīt sanitāro kolonnu apgādi Sibīrijā, Volgas un Urāla apgabalos. Sākoties Pirmajam pasaules karam, viņš tika ievēlēts Krievijas armijas sanitārās apgādes specialajā komitejā. 1915. gadā Blūmentāla vadībā ierīkoja lazareti Ziemas pilī ar 1000 gultām un attiecīgiem kabinetiem un laboratorijām, kā arī viņam uzdeva hospitāļu flotilijas sanitārās apgādes vadību. 1917. gadā viņš tika ievēlēts Izglītības ministrijas augstākās izglītības komisijā, un tai pašā gadā iecelts par Sarkanā Krusta centrālās noliktavas priekšnieku. 1919. gadā Blūmentāls tika uzaicināts par docentu Ķīmiski farmaceitiskajā institūtā Petrogradā un iecelts par Farmācijas vēstures muzeja priekšnieku. 1920. gadā viņš atgriezās Latvijā un tika iecelts par Sarkanā Krusta direktoru, uzņemoties arī Sarkanā Krusta žurnāla rediģēšanu.

1920. gada 21. decembrī Blūmentāls tika ievēlēts par I šķiras lektoru farmācijas vēsturē Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātē. 1922. gadā tika ieskaitīts aktīvā kara dienestā Kara sanitārajā pārvaldē. Tajā pašā gadā apstiprināts farmaceita pulkveža-leitnanta dienesta pakāpē un iecelts par kara farmācijas daļas priekšnieku. 1924. gadā paaugstināts par farmaceitu pulkvedi un 1925. gadā pārdēvēts par kara farmācijas inspektoru. 1916.-1917. gadā Blūmentāls bija laikraksta “Фармацевтическій Журналъ“ redaktors Petrogradā. Latvijā viņš ierosināja “Latvijas Farmaceitu Žurnāla” izdošanu un bija tā pirmais redaktors. Apbalvots ar vairākiem Krievijas, Bulgārijas, Serbijas un Melnkalnes ordeņiem. Latvijā piešķirta Triju Zvaigžņu ordeņa III pakāpe.

Šidlovska, V., Lauze, S., Mauriņa, B., & Bernāte, D. (2013). Blūmentāli – ievērojami Latvijas farmaceiti XX gadsimta pirmajā pusē. RSU Zinātniskā konference.

Riga CV - Dāvis Blūmentāls (1871.-1937.)

Timenote - Dāvis Blūmentāls