Izdarīt izvēli karjeras izvēlē ir grūti. Pirmais solis ir atrast savu aicinājumu. Otrais–izvēlēties pareizo studiju programmu. Savās pārdomās par studiju izvēli un dzīvi fakultātē dalās LU Ķīmijas fakultātes Ķīmijas bakalaura programmas 3. kursa students Haralds Baunis, kurš jau trešo gadu ir arī LU fonda stipendiāts.

Harald, Latvijā universitātes piedāvā tik daudz dažādu iespēju un studiju virzienu! Kas Tevi pamudināja izvēlēties tieši ķīmijas studijas LU?

Dabaszinātnes, sevišķi ķīmija, man šķitušas interesantas jau kopš sākumskolas, kad ar lielu aizrautību apmeklēju „Zinātnieku naktis“ un „Dabas koncertzāles“ pasākumus, kuros atjautīgā uz aizraujošā veidā tika stāstīts par zinātni. Arī vēlākos skolas gados aktīvi piedalījos dažādos konkursos un priekšmetu olimpiādēs, kas saistītas ar ķīmiju, fiziku un bioloģiju. Jāatzīst, intereses padziļināšanu sekmēja arī dalība pulciņos un nodarbībās, kas norisinājās fakultātē. 12. klasē ar savu zinātniski pētniecisko darbu, kura izstrāde, starp citu, notika ķīmijas fakultātē, devos uz zinātnisko konferenci Stokholmā, kur kopā ar citiem jaunajiem zinātniekiem piedalījos konkursā par ilgtspējīgu ūdens izmantošanu un attīrīšanu.

Tagad, kad jau esi pēdējā bakalaura kursa students, tev noteikti ir izveidojies viedoklis par studijām. Kādas ir Tavas atsauksmes par studiju programmas saturu?

LU ķīmijas bakalaura programmā visas galvenās ķīmijas apakšnozares – organiskā, analītiskā un fizikālā ķīmija – tiek mācītas gana vispusīgi un aptveroši, lai garantētu kompetentu un mūsdienīgu izglītību. Pēdējā mācību gadā iespējams izvēlēties studiju priekšmetus tā, lai padziļinātu zināšanas un papildus specializētos tieši sev interesējošajā ķīmijas apakšnozarē. Man ļoti vērtīgi šķiet tas, ka šī specializācija notiek, mācībām tuvojoties beigām, jo pirmajos gados apgūtais ļauj gūt sapratni par ķīmiju kopumā, ļauj atrast sev interesējošu tēmu un palīdz arī karjeras izvēlē. Uzsākot zinātnisko darbu izstrādi, notiek vairs tikai kādas konkrētas tēmas padziļināta izpēte, tādēļ tieši studiju process ļauj būt pietiekoši erudītam ķīmijā kā zinātnē kopumā. Tā kā ķīmija ir arī ļoti praktiska zinātne un ir svarīga izpratne par eksperimentālo darbību, programmā ir iekļauts plašs laboratorijas darbu klāsts, kas nosedz daudzas ķīmijas specialitātes.

Daudzi zina, ka studēšana nenozīmē tikai lekciju un praktisko darbu apmeklējumu. Kāda, tavuprāt, ir programmas pievienotā vērtība un priekšrocības, ko sniedza šī izvēle par labu „ķīmiķiem“?

Fakultātei ir sadarbība ar daudziem zinātniskajiem institūtiem un uzņēmumiem, nodrošinot stipendijas un prakses vietas. Pats jau kopš 1. kursa sākuma strādāju Latvijas Organiskās sintēzes institūta Organiskās sintēzes perspektīvo tehnoloģiju laboratorijā. Mana darba specifika ir saistīta ar elektroorganisko ķīmiju. Tā ir pasaulē ir vēl salīdzinoši neapgūta organiskās ķīmijas nozare, kas ļauj sintētiskām reakcijām pielietot elektrisko strāvu, tādējādi ievērojami samazinot reaģentu izmaksas un atkritumus. Liela interese par šo jomu ir industriālajā ķīmijā, jo to kā metodi ir salīdzinoši vienkārši ieviest un ilgtermiņā tā ļauj palielināt ražošanas efektivitāti. Manuprāt, tas ir lieliski, ka man ir dota iespēja izstrādāt savu pētījumu tik perpektīvā jomā!

Kā lielu plusu varu minēt arī studentu apmaiņas programmas. Saistībā ar elektroorganisko ķīmiju arī divas reizes esmu devies ERASMUS+ praksē universitātēs Vācijā, Rostokā un Maincā, kur veicu zinātnisko darbību pieredzējušu elektroorganisko grupu vidū. Šo iespēju man nodrošināja tieši Latvijas Universitāte un ERASMUS+ pārstāvji Latvijā, par ko arī esmu ļoti pateicīgs.

Interesentiem ir arī iespēja iesaistīties Ķīmijas fakultātes Studentu pašpārvaldes  darbībā, piedaloties fakultātes un studentu dzīves organizēšanā.

Pēc tevis stāstītā redzams, ka jau studiju laikā esi izmantojis visas iespējas sevi attīstīt!  Kādi ir Tavi tagadējie plāni tuvākai un tālākai nākotnei?

Nākotni vēlos saist ar zinātni – elektroorganiskā ķīmija ir tik plašs un vēl neizzināts lauks, kurā savu potenciālu rast man ļauj darbs OSI. Mani fascinē šādas starpsekciju nozares, kas sevī ietver elementus no vairākām dabaszinātnēm, tādējādi paverot mums jaunas iespējas un vēl neapzinātas metodes. Tālāk būs jāturpina studijas maģistrantūrā.

 

Dalīties