Otrdien, 12. martā, plkst. 16.30 LU Akadēmiskā centra Dabas mājā notiks redzes zinātnes doktorantūras lekcija, kuras tēma būs “Īso gaismas viļņu ietekme uz redzes funckijām”. Lekciju vadīs LU FMOF Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas docents Gatis Ikaunieks.

Pieaugot laika daudzumam, ko cilvēki mūsdienās pavada strādājot ar viedierīcēm, un palielinoties redzes slodzei tuvumā, optometrista kabinetā arvien biežāk var sastapt pacientus, kas raizējas, vai datora lietošana nav pasliktinājusi viņu redzes funkcijas. Lielu daļu tuvuma redzes sūdzību var novērst, lietojot atbilstoša stipruma brilles, taču jāņem vērā, ka redzes komfortu ietekmē ne tikai pareizi piemeklēta redzes korekcija, bet arī tādi parametri kā briļļu lēcu gaismas caurlaidība un lēcu klājumi.

Zinātniskajā literatūrā vēl joprojām nav veidojies vienots viedoklis par elektromagnētiskā starojuma ietekmi uz acu struktūrām un no kāda elektromagnētiskā starojuma ir nepieciešams pasargāt acis. Gandrīz visas briļļu lēcas aiztur UV starojumu, kam lielās devās ir nevēlama ietekme uz redzi, taču pēdējos gados plaši tiek piedāvātas briļļu lēcas, kuras bloķē arī īsos gaismas viļņus (zilo gaismu). Zilai gaismai ir vairāk enerģijas nekā garajiem gaismas viļņiem, tāpēc tiek uzskatīts, ka īsie gaismas viļņi, ilgstoši iedarbojoties uz tīkleni, var radīt patoloģiskas acs izmaiņas. Redzes zinātnes doktorantūras skolas referātā tiks apskatīti dažādi pētījumi par īso gaismas viļņu iedarbību uz redzi un kādu ieguvumu mūsu redzes sistēmai var sniegt zilo gaismu bloķējošās briļļu lēcas.

Lekciju vadīs LU FMOF Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas docents Gatis Ikaunieks. Gatis Ikaunieks ir ieguvis profesionālā maģistra grādu klīniskajā optometrijā un 2010. gadā Fizikas doktora zinātnisko grādu medicīniskajā fizikā, aizstāvot promocijas darbu “Redze paaugstinātas gaismas izkliedes apstākļos”. Docenta galvenie pētniecības virzieni un intereses ir gaismas izkliede acī, akomodācijas mērījumi, kontrastjutība, redzes asums.

Uz nodarbību laipni aicināti gan doktorantūras skolas dalībnieki, gan arī citi interesenti.

Nodarbība notiks LU Akadēmiskā centra Dabas mājā (Jelgavas ielā 1) 223.telpā. Papildus informācija, rakstot uz redzes-zinatne@lu.lv.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, kā arī medicīniskās fizikas apakšnozarē.

 

Dalīties