Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēkā Kalpaka bulvārī 4 skatāma izstāde “Helgas Ingeborgas Melnbārdes mākslas porcelānam - 50”.

Iespējams daudzi cilvēki būtu pārsteigti, uzzinot, ka Helgas Ingeborgas Melnbārdes profesionālā darbība saistīta ar grāmatām, to rakstīšanu un mākslinieciskā ietērpa veidošanu. Grāmatā “No māla līdz keramikai” (1982) iekļautais materiāls ir palīgs pedagogiem, kas strādā keramikas pulciņos vai darbnīcās un sniedz pamatiemaņas plastiskās izteiksmes apgūšanā. Gadiem ejot un uzkrājoties pieredzei, iznāk jauns izdevums “Veidosim. Septiņi soļi no māla līdz keramikai” (2012). Autore grāmatu bija iecerējusi kā draudzīgu padomdevēju, kas iedrošinātu strādāt ar plastisko materiālu un  attīstīt bērnu prasmes un radošās spējas.

Kādi bija Kārļa Miesnieka septiņi baušļi zīmēšanā, vai dzejniece Mirdza Ķempe vienlaikus dzīvoja astrālajā un reālajā pasaulē? To visu un citus gadījumus no savas dzīves Helga Ingeborga Melnbārde saistošā un dzīvā valodā aprakstījusi grāmatā “Tornī kāpšana” (2005), kas ir veltīta mākslinieces dēlam Armandam.

Kopā ar aktieri un režisoru Oļģertu Šalkoni uzrakstīta grāmata “Elza no Elku ielas” (2007) par skatuves karalieni un teātra leģendu Elzu Radziņu. Helgas Ingeborgas Melnbārdes grāmata “Tuvošanās” (2014) ir veltījums mākslinieces jubilejā un atskats uz radošās dzīves 30 gadiem.

Izstādē aplūkojami arī izstāžu katalogi: gan Helgas Ingeborgas Melnbārdes personālizstāžu “Krāsu un skaņu laiks”, “Es sākos otrreiz”, “Tuvošanās”, gan Tautas lietišķās mākslas studijas izstāžu katalogi “Ugunī”, “Spēle. Spēles”, “TLMS Vāpe - 25”. Mākslinieces darbi ievietoti arī ikgadējā Baltijas valstu mākslas keramiķu sekcijas izstāžu katalogā “Pavasaris. Keramika”.

Helga Ingeborga Melnbārde veidojusi arī apgāda “Mansards” izdotās Oļģerta Šalkoņa grāmatas “Devītā ģērbtuve” māksliniecisko noformējumu. Māksliniecei, vēloties iemūžināt skaistāko Latvijas mazpilsētu, tapusi fotogrāfiju grāmata “Kuldīgas impresijas”.

Helgas Ingeborgas Melnbārdes aktīvā un radošā darbība, kā arī pedagoģiskā pieredze plaši atspoguļota periodiskajos izdevumos. Par mākslinieces radošajiem pārdzīvojumiem, sastaptajiem cilvēkiem un ceļojumiem interesenti var lasīt žurnālos “Liesma”, “Atklāsme”, “Dziesmu svētki” u.c.

Dalīties