Apgāds “Mansards” drīzumā laidīs klajā Bernāra Sordē grāmatu “Homo-Natura alteritas. Filozofija un māksla 2015–2018”. 1. februārī plkst. 17.00 Latvijas Universitātes Mazajā aulā notiks grāmatas atvēršana, kuru papildinās intelektuālā meditācija “Da.zA-3”, ietverot grāmatas fragmentu lasījumu. Pasākums notiks latviski un franciski ar tulkojumu.

Kas nosaka sabiedrības nākotni? Vai tās ir institūcijas, vai politiķi? Vai mūsu attieksme pret cilvēku? Kā mēs uztveram sevi un citus? Kā Homo faber, Homo economicus, kas vēlas menedžeriski pakļaut un izrīkot citus? Vai spējam iedomāties sevi kā Homo-Natura alteritas – kā “ārstus”, kalpojot citiem un aizstāvot citus; esot līdzvērtīgās, nevis antropocentriskās attiecībās ar dabu? Vai sabiedrībai ir nākotne Sistēmā, kas zaudējusi jēgu naudas dēļ un vairo tikai un vienīgi egoismu? Kā pāriet no brutālas savstarpējās atkarības pasaulē uz solidāru līdzāspastāvēšanu? Par ko liecina “migrācijas viļņi” un kā tie maina pasauli un mūsu domāšanu? Kurp ved sabiedrības digitalizācija un vai to maz var uzskatīt par revolucionāru? Varbūt īstā revolūcija pasaulē ir “kopādzīvošanas revolūcija” – jaunu dzīves formu, autonomijā, solidaritātē un vienlīdzībā balstītu līdzāspastāvēšanas modeļu meklējumi, kas garantētu mieru?

Šie ir jautājumi, ko Bernārs Sordē apskata savā jaunākajā grāmatā “Homo-Natura alteritas. Filozofija un māksla 2015–2018”. Grāmatai ir trīs daļas: pirmajā autors piedāvā jaunu skatījumu uz cilvēku un dabu – Homo-Natura alteritas, kas aicina pārkārtot pasauli pēc Mīlestības likuma un ko var pielīdzināt jaunai kristoloģijai. Otrajā daļā Bernārs Sordē apskata migrācijas fenomenu, tā potenciālu mainīt pasauli, padarot to vienlīdzīgāku un mierpilnāku; divpadsmit otrajā daļā ietvertās esejas radītas paralēli divpadsmit Bernāra Sordē lielformāta gleznām sērijā “Veltījums migrantiem”; grāmatā ir ietvertas gleznu reprodukcijas. Trešajā daļā autors izklāsta savu skatījumu uz sadarbību, kas vērsta uz mieru pasaulē, apskata pāreju no brutālas savstarpējās atkarības pasaulē uz solidāru līdzāspastāvēšanu un aicina uz kolektīvo iztēli, kas nepieciešama Eiropas atjaunotnei. Grāmatā turpinās jau iepriekšējos darbos aizsāktais Bernāra Sordē dialogs ar fotogrāfu Juri Kalniņu – grāmatā ietvertas divpadsmit Jura Kalniņa fotogrāfijas. Grāmatas ievadu sarakstījis 12. Saeimas deputāts, kontemplācijas skolotājs Ilmārs Latkovskis. Izdevums ir divās valodās – latviski un franciski. No franču valodas latviešu valodā Bernāra Sordē domas tulkojusi diplomāte un tulkotāja Kristīne Našeniece. Grāmatas latviešu valodas redaktore – Astra Feldmane. Dizaina autors – Zigmunds Lapsa. Grāmata izdota ar Latvijas Universitātes, Francijas vēstniecības Latvijā, Francijas institūta Latvijā un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā atbalstu.

Grāmatas atvēršanā piedalīsies tās autors Bernārs Sordē un tulkotāja Kristīne Našeniece, Latvijas Universitātes rektors Indriķis Muižnieks, Francijas vēstniece Latvijā Odile Supizona, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja v.i. Andris Kužnieks un apgāda “Mansards” galvenais redaktors Jānis Oga, savukārt meditācijā kopā ar autoru uzstāsies dzejniece Liāna Langa, publicists, politiķis un kontemplācijas skolotājs Ilmārs Latkovskis, fotogrāfs Juris Kalniņš, mūziķis Kristaps Krievs, flautiste Liene Dobičina un pianists Rihards Plešanovs. Grāmatas atvēršanas pasākumu atbalsta Latvijas Universitāte.

Bernārs Sordē (1942) ir kibernētiķis, nākotnes pētnieks, pasniedzējs un mākslinieks. Aktīvi pievērsies rakstniecībai kopš 2006. gada. Pirms tam sniedzis padomus Latvijai saistībā ar iestāšanos Eiropas Savienībā, vadījis vienu no šobrīd Eiropā lielākajiem farmācijas uzņēmumiem, nodarbojies ar pētniecību Francijas indikatīvās plānošanas institūcijās. Iznākušas grāmatas Latvijā un Francijā, kurās apskatīta Eiropas un globalizācijas nākotne. Latvijā notikušas vairākas Bernāra Sordē gleznu, akvareļu un instalāciju personālizstādes. Kopā ar Latvijas māksliniekiem radīts intelektuālo meditāciju “Da.zA” cikls. 2014. gadā “Mansardā” iznāca Bernāra Sordē grāmata “Iespējamā Eiropa” Kristīnes Našenieces tulkojumā.


Grāmatu “Homo-Natura alteritas. Filozofija un māksla 2015–2018” jau šobrīd iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā apgāda “Mansards” e-veikalā: www.apgadsmansards.lv/lv/book/560/homo-natura-alteritas/ – piegāde “Omniva” pakomātos visā Latvijā bez papildu maksas.


Ieskats intelektuālajā meditācijā “Da.zA-3”: www.lsm.lv/raksts/kultura/maksla/video-intelektuala-meditacija-da.za-3.-homo-natura-alteritas.a287292/

Dalīties