Līdz brīdim, kad saskaramies ar pēkšņām sāpēm muguras daļā, roku locītavās un citur, mēs neiedomājamies, cik patiesībā slikti ietekmējam savu veselību un ķermeni ar mazkustīgu dzīvesveidu un ilgstošu sēdēšanu vai stāvēšanu. Kopā ar VENDEN, fizioterapeits un fiziskās sagatavotības treneris Ivars Ikstens intervijā stāsta par rīcību ikdienā, kas var palīdzēt novērst šādu pārslodžu radītās veselības problēmas.

Trenera Ivara Ikstena ikdiena paiet, strādājot ar Latvijas Universitātes basketbola sistēmas komandu spēlētājiem. Papildus darbam, viens no viņa svarīgākajiem uzdevumiem šobrīd ir veiksmīgi aizstāvēt maģistra darbu un pabeigt studijas Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Uzturzinātnes maģistra studiju programmā. Viņa darbu novērtē gan Latvijas Universitātes basketbola sistēma, gan Latvijas Basketbola savienība - Ivars Ikstens veic darbu arī ar Latvijas basketbola izlašu spēlētājiem. Ivars Ikstens: “Savā ikdienā es rūpējos, lai visi sportisti būtu veseli. Tas ir galvenais. Īstenībā vēl svarīgāk, ka es viņus nevis ārstēju, bet palīdzu rūpēties par savu veselību.”

Intervijas laikā Ivars Ikstens uzsvēra divas svarīgākās tēmas, kas ikdienā ir aktuālas ikvienam, tostarp arī profesionāliem sportistiem. Bieži vien cilvēki, izdarot izvēli sākt dzīvot veselīgāk un ieviest savā ikdienā sportiskas aktivitātes, pieļauj kļūdas, kas var nelabvēlīgi ietekmē viņu veselību. Piemēram, maldinošs ir uzskats, ka tikai ilgstoši trenējoties sporta zālē, tiks sasniegts labākais rezultāts. Patiesībā viss, kas tiek darīts arī ārpus trenažieru zāles un treniņiem, var ietekmēt indivīda veselību un fizisko sagatavotību. Šādu kļūdu pieļauj ne tikai cilvēki, kuri nodarbojas ar sportiskās aktivitātēm pāris stundu nedēļā, bet arī profesionāli sportisti. Ivars Ikstens: “Profesionālu sportistu lielākā kļūme ir tas, ka viņi iedomājas, ka rezultāts ir atkarīgs no tā, ko viņi dara treniņā. Bet īstenībā lielākā daļa slēpjas ārpus treniņiem.”

Otra tēma, par kuru Ivars Ikstens pauž savu skatījumu, ir cilvēku mazkustība, pildot savus ikdienas darbus, īpaši - tās ir garās darba stundas birojos, kas tiek pavadītas sēžot pie datora. Ikviens cilvēks, kura darba diena paiet sēžot pie datora vai vienveidīgā pozā, agrāk vai vēlāk saskaras ar sāpēm dažādās ķermeņa daļās. Lai no tā izvairītos, Ivars Ikstens dalās ar savām zināšanām, kā mazināt vai pilnībā novērst šādas problēmas. Ivars Ikstens: “Es varu minēt vairākas problēmas, piemēram, muskuļu un skeleta problēmas. Tipiskākās, par ko visi sūdzas, ir muguras lejasdaļas sāpes, plecu sāpes, plaukstu sāpes, kas patiesībā ir ļoti tipiski, un daudzi par to neaizdomājas. Paaugstinās arī visi hronisko saslimšanu riski. ”

Video fragmentā Ivars Ikstens kopā ar Latvijas Universitātes basketbola komandas aizsargu Arvīdu Dambenieku parāda vienkāršus vingrinājumus, kurus izpildīšana darba procesā palīdzēs ikvienam sevi aktivizēt un mazināt piespiedu pozas radīto nelabvēlīgo ietekmi uz ķermeni.

Raksts un video veidots sadarbībā ar VENDEN.

Dalīties