Trešdien, 16.novembrī plkst. 12.30, Ķengaraga ielā 8, konferenču zālē G.Doķe (FMF maģistrante) „Augšup-pārveidotā luminescence ar Er3+, Yb3+ un Tm3+ aktivētā NaLaF4 materiālā” un V.Fjodorovs (FMF maģistrants) „Dzīvsudrabu saturošu augstfrekvences bezelektrodu lampu spektroskopiskie mērījumi”  

G.Doķe (FMF maģistrante) „Augšup-pārveidotā luminescence ar Er3+, Yb3+ un Tm3+ aktivētā NaLaF4 materiālā”

Jau vairākas desmitgades cietvielu materiālos tiek plaši pētīti augšup-pārveidotās (AP) luminiscences procesi (up-conversion luminescence), kas ļauj pārvērst fotonus ar mazāku enerģiju (parasti IR), fotonos ar lielāku enerģiju (VIS un UV). Ja tradicionālās fotoluminiscences gadījumā tiek absorbēts viens fotons un pēc tam izstarots viens fotons, tad AP luminiscencē ir iespējama divu vai vairāku fotonu absorbcija, kas noved pie viena fotona izstarošanas. Pētījuma mērķis ir iegūt AP luminiscenci ar dažādu spektrālu sastāvu, ko varētu izmantot dažādu krāsu gaismas, tai skaitā baltas gaismas, avotos. Darba gaitā sintezēti vairāki NaLaF4 paraugi ar dažādām Er3+, Yb3+ un Tm3+ koncentrācijām. Šiem paraugiem tika izmērīti AP luminiscences spektri, ierosinot ar dažādas jaudas lāzera starojumu 980 nm apgabalā. Izmantojot Er3+, Yb3+ un Tm3+ kā aktivātorus izdevās iegūt AP luminiscenci zilā, zaļā un sarkanā spektra apgabalos. Mainot aktivātoru koncentrācijas, iespējams mainīt atsevišķo joslu intensitāšu relatīvās attiecības, līdz ar to mainot rezultējošās gaismas krāsu.

V.Fjodorovs (FMF maģistrants) „Dzīvsudrabu saturošu augstfrekvences bezelektrodu lampu spektroskopiskie mērījumi”

Referātā tiek apskatīta aukstfrekvences bezelektrodu lampu vēsture, lampu veidi, uzbūve, darbības princips, pielietojums un priekšrocības, kā arī tiek aprakstīts viens no pēdējiem petījumiem, kas saistīts ar dzīvsudraba saturošu augstfrekvences bezelektrodu lampu starojuma intensitātes izmaiņu atkarībā no lampas aukstākā punkta temperatūras. Īpaša uzmanība tiek pievērsta 185 nm rajonam.

Dalīties