VU fonda izpilddirektors Justinas Noreika, stipendijas ieguvēja Deimantė Aniūkštytė un VU rektors emirētais prof. Artūras Žukauskas. Foto: © E. Kurausko, Viļņas Universitāte

Cēlu mērķu vadīts, Pēteris Alunāns – Amerikā dzīvojošais ilggadējais Latvijas Universitātes (LU) mecenāts – sācis atbalstīt jauniešus arī kaimiņvalsts augstskolā. Nupat ar LU fonda starpniecību pirmoreiz piešķirta stipendija Viļņas Universitātes (VU) studentei.

Pētera Alunāna ģimenes stipendija dibināta 2001. gadā sadarbībā ar LU fondu. Tās mērķis ir atbalstīt dzīves grūtībās nonākušus jauniešus. Kad P.Alunāns ar tēvu Aleksandru Alunānu nolēmuši ziedot Latvijas izaugsmei, bijis skaidrs, ka mērķis būs jauniešu izglītība. Cilvēkam jābūt izglītotam, tad pārējais dzīvē nāks vieglāk – bijuši A.Alunāna vārdi. Šogad mecenāts paplašinājis labdarības mērogu.

Mecenāta P.Alunāna vecāki ir latvieši. Viņš ir dzimis Otrā pasaules kara bēgļu nometnē Vācijā, 1950. gadā Alunānu ģimene ieceļoja ASV. Ģimenei izglītošanās ir goda lieta, P.Alunānam ir maģistra grāds bioloģijā un vācu filoloģijā, viņš ir profesionāls fotogrāfs. 

Šī sadarbība starp Latvijas Universitātes fondu un Viļņas Universitātes fondu ir daudzsološs sākums jaunam virzienam Baltijas līmenī, jo mēs iedzīvinām vispāratzītu akadēmisko fondu praksi, kas veicina mūsu kopienu attīstību un sniegs pozitīvu ieguldījumu arī turpmāk. Pateicos Alunānu ģimenei par šo stipendiju, jo uzskatu, ka tas būs labs piemērs arī citiem investēt potenciālā, kam ir visaugstākā vērtība – mūsu izglītībā un tajos, kas ir ceļā uz to,” uzsver VU rektors emirētais profesors Artūrs Žukausks (Artūras Žukauskas). Stipendijas apmērs ir 2 500 eiro akadēmiskajā gadā. Tās ieguvēja ir VU studente Deimante Anīkštīte (Deimantė Aniūkštytė), kura šogad uzsākusi politikas zinātnes studijas. “Stipendija saņēmu, pateicoties manam smagajam darbam vidusskolā, kas ļauj saglabāt darba ētiku, šobrīd studējot Viļņas Universitātē. Stipendijas komisija novērtēja sasniegumus, kurus esmu ieguvusi skolas un ārpusskolas aktivitātēs, un tas man liek justies lepnai par līdz šim paveikto darbu. Šī stipendija man ļauj sajust to, ka paveiktais darbs beidzot sniedz iespēju tuvoties maniem nākotnes sapņiem,” gandarījumu pauž D.Anīkštīte. "Esmu patiesi priecīgs par sadarbību starp Latvijas Universitātes fondu un Viļņas Universitātes fondu. Filantropijas kultūra Baltijā vēl aizvien ir sākumstadijā, un šāda sadarbība, bez šaubām, palīdzēs to pacelt nākamajā līmenī. Vēlos patiesi pateikties LU fonda komandai un tā mecenātam Pēterim Alunānam par iespēju Viļņas Universitātes studentiem piedalīties Alunānu ģimenes stipendiju programmā. Turklāt ceru, ka tuvākajā nākotnē mūsu fondiem būs vairāk savstarpēju projektu un cieši sadarbosimies arī dažādos citos veidos," papildina VU fonda izpilddirektors Justins Noreika (Justinas Noreika). Pateicoties P.Alunāna ģimenes stipendijai, līdz šim ir izglītojušies septiņi studenti, divas LU studentes turpina saņemt šo stipendiju arī šobrīd. Studenti atbalstu saņem visu pamatstudiju laiku, turklāt nepieciešamības gadījumā tiek segta arī studiju maksa.

Dalīties

Saistītais saturs

MĒNEŠA MECENĀTS. Pētera Alunāna sirds filantropija
26.11.2019.

MĒNEŠA MECENĀTS. Pētera Alunāna sirds filantropija