Piektdien, 2017. gada 12. maijā Vija Putāne juridisko zinātņu doktora zinātniskā grāda iegūšanai aizstāvēs promocijas darbu “Kuģa vraka aizvākšanas tiesības zemūdens kultūras mantojuma aizsardzības kontekstā”. Darbs izstrādāts Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes asociētā profesora, Dr. iur. Artūra Kuča zinātniskā vadībā.

Pētījuma novitāte
Līdz šim Latvijā jautājums par kuģu vraku aizvākšanas tiesiskā regulējuma pilnveidošanu jūras vides un zemūdens kultūras mantojuma aizsardzības kontekstā nav padziļināti pētīts. "Nav tikusi pētīta kuģošanas tiesību attīstība Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas 1990. gadā un pārejas no padomju tiesību sistēmas, kad Latvijas PSR spēkā bija bijušās PSRS kuģošanas tiesības, uz Kontinentālās Eiropas tiesību sistēmu, kā arī kuģošanas tiesību attīstība pēc Latvijas Republikas pievienošanās Eiropas Savienībai 2004. gada 1. maijā," skaidro Vija Putāne.
Pētījuma galvenā būtība
V.Putāne promocijas darba izstrādes gaitā padziļināti pētījusi kuģošanas tiesību nozari un tās vēsturiskā attīstību Latvijā, tāpat arī kuģošanas tiesību galvenā objekta – kuģa un ar tā vraka aizvākšanu saistītās tiesības zemūdens kultūras mantojuma aizsardzības kontekstā. Autore izzinājusi vraku aizvākšanas tiesisko regulējumu attiecībā uz kuģošanas drošību un jūras vides aizsardzību. Analizēts arī kuģu vraku tiesiskais regulējums nacionālajos tiesību aktos, ārvalstu tiesībās un starptautiskajos līgumos, lai pilnveidotu kuģu vraku aizvākšanas normatīvi tiesisko regulējumu Latvijā un nodrošinātu drošu kuģošanu, jūras vides aizsardzību, kā arī zemūdens kultūras mantojuma aizsardzību Latvijas jurisdikcijā esošajos ūdeņos.
Pētījuma nozīme
Promocijas darbā izvērtēts kuģu vraku aizvākšanas normatīvi tiesiskais regulējums starptautiskā, ārvalstu un nacionālā līmenī, identificēti vraku aizvākšanas tiesiskā regulējuma problemātiskie aspekti, veikta ar jautājumu saistīto normatīvo aktu, juridiskās prakses un citu tiesību avotu un ar tiem saistīto apstākļu analīze, ņemot vērā jaunākās starptautiskās tendences vraku aizvākšanas tiesiskā regulējuma pilnveides kontekstā, un izstrādāti nepieciešamie normatīvo aktu grozījumi konstatēto problēmjautājumu novēršanai. V.Putānes ieskatā līdz šim publicētā literatūra kuģošanas tiesību jomā ir novecojusi un Latvijā nav nevienas publicētas mācību grāmatas Latvijas kuģošanas tiesībās, kas atspoguļotu jaunākās tendences pētījuma jomā, tādēļ autore pauž arī cerību, ka veiktais pētījums būs īpaši noderīgs studentiem. Zinātniskā grāda pretendentes darbu recenzējis LU Juridiskās fakultātes asociētais profesors, Dr. iur. Jānis Kārkliņš, Biznesa augstskola "Turība" profesors, Dr. iur. Jānis Načisčionis un Viļņas Universitātes asociētā profesore, Dr. iur. Indre Isokaite - Valuže (Indrė Isokaitė-Valužė). Promocijas darba aizstāvēšana notiks LU Juridiskās zinātnes nozares valststiesību, starptautisko tiesību, tiesību teorijas un vēstures, un policijas tiesību apakšnozaru promocijas padomes atklātā sēdē. Sēde ieplānota 2017. gada 12. maijā, plkst. 10.00 Juridiskās fakultātes tiesas zālē (8. auditorija, 2. stāvā). Ar darbu var iepazīties Latvijas Universitātes bibliotēkā: datorika, juridiskās zinātnes, teoloģija (Raiņa bulvārī 19, 203. telpā, 2. stāvā).

Dalīties