Foto no Juridiskās fakultātes arhīva

Septembra sākumā pie lasītājiem devusies Civilprocesa likuma (CPL) komentāru otrā daļa. Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte un VAS "Tiesu namu aģentūra" aicina visus interesentus piedalīties grāmatas atvēršanas svētkos trešdien, š.g. 19.septembrī, plkst. 16:00 LU Mazajā aulā.

Komentāru ievadā prof. Dr.habil.iur. Kalvis Torgāns norāda, ka "šī grāmata ir par to, kā drīkst un kā nedrīkst rīkoties divas ne visai draudzīgas puses cīniņos par savu taisnību civiltiesiskos mantiskos un nemantiskos strīdos un kas darāms institūcijām, kurām valsts devusi tiesības šādus strīdus izšķirt, proti, triju instanču tiesām".

Nav šaubu, ka jaunais izdevums gan tiesnešiem, gan procesu dalībniekiem kalpos par vērtīgu ceļvedi sarežģītajos civilprocesa līkločos un, neskatoties uz drūmo nolemtību, par kādu liek domāt sējuma melnais noformējums, ļaus civilprocesa ietvaros ikvienam efektīvi īstenot Satversmē garantētās tiesības uz taisnīgu tiesu.

Tāpat kā pirmo, pirms gada iznākušo grāmatu, arī otro daļu ir veidojis autoru kolektīvs prof. Dr.habil.iur. K.Torgāna zinātniskajā pārraudzībā.

Salīdzinot ar pirmo daļu, būtiski - gandrīz divkārt - pieaudzis sējuma apjoms (pārsniedzot 1000 lappuses), savukārt piesaistīto ekspertu skaits pat trīskāršojies: Civilprocesa likuma komentāru otro daļu veidojuši kopumā 11 autori - Augstākās tiesas senatori un tiesneši Valerijans Jonikāns, Edīte Vernuša, Aldis Laviņš, Gunārs Aigars, Zane Pētersone, Zigmants Gencs un Kalvis Torgāns, maksātnespējas procesa pārzinātāji Helmuts Jauja un Gatis Flinters, kā arī jaunie tiesību zinātnieki Martins Osis un Gunvaldis Davidovičs.

Tāpat kā pirmo, arī otro Civilprocesa likuma komentāru sējumu rediģējusi viena no Latvijā pieredzējušākajām juridisko tekstu sakārtotājām - Signe Terihova. Komentāru izdevējs ir VAS "Tiesu namu aģentūra". Grāmatas atvēršanas svētki norisināsies trešdien, š.g. 19.septembrī, plkst. 16:00 LU Mazajā aulā. Programmā: tikšanās ar autoriem, izdevuma sagatavotājiem, informācija par dažiem īpašiem jaunumiem komentāros un iegādes iespējām.

Dalīties