Rustistikas un slāvistikas nodaļa 4. oktobrī aicina visus interesentus uz kinolektoriju, lai kopīgi noskatītos filmu “Mans draugs – Ivans Lapšins” (Мой друг Иван Лапшин, 1982.g.) un diskutētu par šo izcilo drāmu.

Filmas pamatā ir Alekseja Germana tēva Jurija Germana stāsts. Lai gan filma vēlāk izpelnās ievērību arī ārpus PSRS robežām, tās izrādīšana saskaras ar problēmām un oficiāli tā nāk klajā tikai 1984. gadā. Kinokritiķe un pētniece Dita Rietuma par filmu: “Jūsu priekšā ir viena no 80. gadu visspožākajām drāmām, domāju, pasaules (ne tikai Krievijas) kino kontekstā. Kā vērtēt? Vizualitāte, kas kļuvusi par vieliski apjaušamu un gluži vai fizioloģiski izjūtamu laika konservantu. Staļina ēras tuvplāns mazā Krievijas pilsētiņā, skatīts caur divu vīriešu (A.Boltņevs, A.Mironovs) un vienas sievietes – provinces teātra prīmas (Ņ.Ruslanova) – attiecību prizmu. Tāds būtu banalizēts klasiskā trīsstūra izlobījums no ģeniāli veidotās filmas čaulas – attēla, skaņas. Pat, šķiet, smaržas. Iespējams, šī Alekseja Germana filma uzskatāma par precīzāko krievisko ekvivalentu jēdzienam: zudušā laika meklējumos, kurā vēsturiskā laika stingums ieguvis personīgo drāmu dimensiju. Turklāt šīs drāmas tiek zīmētas ar attēlu, komplicētām mizanscēnām, nervozām cilvēku attiecībām. Atšķirībā no 90. gadu Germana šedevra Hrustaļov, mašīnu!, kurā viņš vēlreiz apspēlē šo pašu (staļinisma) laiku, tikai nu jau kā nežēlīgu absurdu, “Mans draugs – Ivans Lapšins” piedāvā smalku ironijas, krievu mentalitātes un ģeniālas vizualitātes kopumu”.

Sīkāk par filmu

Pirms filmas skatīšanās ir paredzēta īsa ievadlekcija (krievu valodā) par filmu, pēc filmas noskatīšanās diskusija. Filmas valoda – krievu. Kinolektorijs notiks 4. oktobrī plkst. 18:15 205. auditorijā. Visi tiek laipni aicināti!

Dalīties