Līdz 30.septembrim turpinās pieteikšanās mecenātu stipendijām, uz kurām var pretendēt Latvijas Universitātes (LU) visu studiju līmeņu un visu zinātņu nozaru studenti. LU fonds ir apkopojis trīs nozīmīgākos ieguvumus, ko novērtēs stipendiāti.

Šogad vairāk kā 20 dažādas stipendiju kopas tiek nodrošinātas, pateicoties dāsnajiem mecenātiem, kuri arvien turpina atbalstīt izglītību, zinātni un citas jomas ar savu nesavtīgo ziedojumu. Stipendiju mērķis ir atbalstīt Latvijas jaunos pētniekus eksakto, humanitāro un sociālo zinātņu jomā, kā arī talantīgus un sabiedriski aktīvus studentus ar nepietiekamu materiālo nodrošinājumu. Šeit ir apkopoti daži no ieguvumiem, ko novērtē ikviens stipendiāts:

Laiks

Tā ir viena no lielākajām vērtībām – iespēja netraucēti nodoties studijām izvēlētajā studiju programmā. Pie tam tiek nodrošināta lielāka iespēja iegūt kvalitatīvu, pamatīgu augsta līmeņa izglītību, lai nākotnē kļūtu par izcilu savas nozares speciālistu.

Atbalsts

Iegūstot stipendiju, nav jāmeklē papildu finansējums. Tāpat paveras plašākas iespējas iegūt jaunas zināšanas, piemēram, dodoties uz konferencēm un kursiem gan vietējā mērogā, gan ārzemēs. Tā ir sava veida finansiālā patstāvība un neatkarība.

Gods

Tas ir gandarījums, ka studenta akadēmiskie centieni ir novērtēti. Katrs stipendiāts var lepoties, ka ir izturējis konkursu un ir kļuvis par daļu no tā saucamā intelektuālās elites mugurkaula. LU fonds uzver, ka iegūt stipendiju ir arī prestiži.   LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes students Krišjānis Rudus 2017./2018. akad. gadā saņēma Kristapa Morberga stipendiju. Viņš dalās savā personīgajā pieredzē: “Pirmkārt, K.Morberga stipendija man ļāva fokusēties uz mana pētnieciskā darba kvalitāti - es varēju doties uz pētāmo teritoriju, neuztraucoties par transporta jautājumiem, materiālu sagatavošanu intervijām un prezentācijām (grāmatas, kanceleja, bukleti), kā arī iegūt pieeju maksas datiem un lietotnēm pētnieciskā darba precīzākai un efektīvākai veikšanai. Otrs lielais ieguvums ir tieša vai netieša starptautiskās darbības atbalstīšana. Daļa no stipendijas naudas tika izmantota dalības realizēšanai starptautiskajā ģeogrāfijas konferencē Prāgā, Kārļa Universitātē; pašlaik mācos cilvēkekoloģijas kursu Lundas Universitātē, Zviedrijā, kas ļauj dziļāk ielūkoties manas tēmas politiskajos un ekonomiskajos aspektos, un būs viennozīmīgs garants pētnieciskā darba aktualitātes celšanai maģistra studiju laikā. Ja iespējams tā teikt, tad stipendija man ļāvusi iegūt laiku - apdomāšanai, darba strukturizēšanai un ideju "dziļumam", kas savukārt ir atbalsojies starptautiskajā līmenī, piedaloties gan LU, gan Kārļa Universitāte, gan pasaules lielākajā Ģeogrāfiskās informācijas sistēmas nozarei veltītajā konferencē San Diego, ASV.  Savukārt LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes studente Undīne Svelpe ir saņēmusi stipendiju divas reizes – stipendiju “Ceļamaize” 2016./2017. akad. gadā un Pētera Avena fonda “Paaudze” Izcilības stipendiju 2017./2018. akad. gadā. Undīne iedrošina pieteikties: “Nav jābūt ģēnijam, lai pieteiktos stipendijai. Ir jātic un jāuzticas sev un jāriskē, jo bieži vien neapzināmies, cik daudz varam paveikt! Kā skan Zentas Mauriņas vārdi: “Nevis šaubīties un vilcināties, bet rīkoties un uzdrīkstēties.” Es tā izdarīju, tādējādi bija gods divus gadus pēc kārtas būt par stipendiāti un izjust lielo LU fonda atbalstu. Mums katram ir savas ieceres, sapņi, plāni un tieši tāpēc mecenāti ir sadevušies roku rokā, lai palīdzētu studentiem iegūt zināšanas, braukt apmaiņas programmās, iegūt pieredzi, iesaistīties aktīvi sabiedriskajā dzīvē, kā arī LU fonda rīkotajos pasākumos. Paldies par iespēju!” Lai pieteiktos stipendijām, pretendentiem jāaizpilda tiešsaistes pieteikuma anketa un jāpievieno nepieciešamie dokumenti LU fonda mājas lapā www.fonds.lv. Sīkāku informāciju par šogad pieejamām stipendijām ir iespējams atrast sadaļā “Stipendijas”. Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem ir atrodamas sadaļā BUJ.

 

STIPENDIJU KOPU APKOPOJUMS PA FAKULTĀTĒM UN STUDIJU LĪMEŅIEM

PIETEIKTIES STIPENDIJAI

Dalīties