Rīgā ar vieslekciju par tradicionālo kultūru un autortiesībām viesosies folkloras pētnieks, Islandes Universitātes profesors Valdimars Hafsteins.

1844. gadā Hanss Kristians Andersens apsūdzēja brāļus Grimmus savas pasakas "Princese uz zirņa" zādzībā – par spīti tam, ka pats atzina, ka pasaku dzirdējis jau bērnībā. Vai tradicionālajai kultūrai būtu jāpiemēro autortiesības? Kā tas ir – komponēt mūziku simt gadus vecai šūpuļdziesmai? Kam pieder Pelnrušķīte? Par šiem un citiem ar tradicionālo kultūru un autortiesībām saistītiem jautājumiem vieslekcijāCopyrighting Tradition. Creative Agency from a Folklorist's Perspective” referēs folkloras pētnieks Valdimars Hafsteins (Valdimar Tr. Hafstein) no Islandes.

Valdimars Hafsteins ir folkloristikas, etnoloģijas un muzeoloģijas profesors Islandes Universitātē, no 2013. līdz 2017. gadam bijis Starptautiskās Etnoloģijas un Folkloras biedrības (SIEF, International Society for Ethnology and Folklore) prezidents, pārstāvējis Islandi UNESCO, ir daudzu zinātnisku rakstu un grāmatu autors. Pētnieciskajā darbā viņš uzmanību veltījis folklorai, nemateriālajam kultūras mantojumam, kultūras mantojuma politikai un tradicionālās kultūras un autortiesību attiecībām. 2018. gadā ASV, Indianas Universitātes apgādā iznākusi Valdimara Hafsteina jaunākā zinātniskā monogrāfijā – “Making Intangible Heritage: El Condor Pasa and Other Stories from UNESCO”.

Valdimara Hafsteina lekcija notiks 20. septembrī plkst. 10.30–12.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Konferenču centrā. Tās kopsavilkumu iespējams izlasīt šeit. Islandiešu profesora vieslekcija notiek  8. starptautiskās jauno folkloristu konferences "Ētika folkloristikā" ("Reflecting on Disciplinary Ethics in Folkloristics") ietvaros. Konferenci rīko LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Latviešu folkloras krātuve. Pasākums ir bez maksas, aicināti visi interesenti!

Konferences norisi atbalsta Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija (budžeta apakšprogramma 05.04.00 "Krišjāņa Barona Dainu skapis") un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Dalīties