24. augustā plkst. 18.00 Jāņa Akuratera muzejs (Rīgā, O.Vācieša ielā 6a) aicina uz pasākumu "Vasara kā vīna trauks".

Literatūrkritiķis Jānis Rudzītis savās atmiņās par Akuratera māju raksta: "[…] Kārlis Krūza, šis ikdienišķais ciemiņš Akuratera mājās, tovakar izdzēris dažas glāzes franču vīna, deklamēja savu tikko sacerēto "Caur parku izgāja Poruks, un mēs vēl te spriežam par dzeju…". Pēc tam šo brīnišķīgo dzejoli autora skandējumā esmu dzirdējis vairākkārt, bet nekad man tas nav radījis tik dziļu iespaidu kā toreiz pie Akuratera."

Laikabiedru atmiņas dod ieskatu par radošo inteliģenci, kas ir pulcējusies Jāņa Akuratera mājās. Šo ciemiņu svinīgās emocijas joprojām ir jūtamas Jāņa Akuratera muzeja sienās un eksponātos, piemēram, J. Akurateram dāvinātājos sudraba kausos, kas ir apskatāmi muzeja ekspozīcijā. Vīna tēls ir populārs arī Jāņa Akuratera dzejā: vīna kausi, kas sevī nes laimes dzērienu; vīns kā dzīve, kas jādzer, kamēr tā vēl spēj reibināt. Arī pati vasara kā vīna trauks, kas iekšā dus uz mūžu mūžiem.

Vīnam veltīti pasākumi un svētki ir bijuši aktuāli dažādās Latvijas vietās un ārzemēs, un tieši Latvijas vīnu popularizēšana pēdējos gados ir bijusi īpaši aktuāla gan vietējām vīna darītavām, gan sabiedrībai. Šī pasākuma mērķis ir viesiem sniegt informāciju par vīnu, tā tirdzniecību un darīšanas tradīcijām Latvijas teritorijā gan pagātnē, gan mūsdienās, kā arī dāvāt svētku emocijas un iespēju sajust pagātnes radošās inteliģences atmosfēru muzejā.

Pasākumā viesosies Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes vēstures maģistra programmas studente Eva Krastiņa (Hist. Bak.) ar stāstījumu par vīna ražošanu un tirdzniecību Latvijas teritorijā 19.gs. beigās – 20.gs. sākumā.

Pasākumā piedalīsies arī mājas vīnu darītava "Vējkalnietis" no Talsu novada Laucienes pagasta, kas darina vīnus jau vairāk nekā 40 gadus. Viņi sniegs viesiem ieskatu par šīs darītavas unikālajiem un daudzveidīgajiem vīniem, kas ir darināti no vietējiem Latvijas augļiem, ogām un ziediem, kā arī bez papildus pievienotiem sulfītiem un ķīmiskiem stabilizatoriem. "Vējkalnietis" ir īpašs ar eksotiskajiem ziedu vīniem, kas ir gluži kā darītavas vizītkarte un ir izpelnījušies godalgas Latvijas vīna konkursos.

 

"Staigājot pa lauku puķēm,

Sajutu es sevī dusot

Vasaru, kā vīna trauku,

Noslēgtu uz mūžu mūžiem."

/J. Akuraters/

 

Pasākuma biļetes cena – 2,00 EUR; studentiem, pensionāriem – 1,50 EUR.

Dalīties