Šogad agrāk nekā ierasts LU Botāniskajā dārzā sākusies viena no gada gaidītākajām ziedēšanām – zied krāšņā rožu kolekcija. Atzīmējot skaisto notikumu, LU Botāniskais dārzs ceturtdien, 28. jūnijā, aicina vakaru pavadīt ziedošo rožu ieskāvumā, piedaloties ekskursijā “Pastaiga rožu ziedonī”. Ekskursijas sākums plkst. 19.00. Dalība ar iepriekšēju pieteikšanos.

Rozes krāšņo ziedu dēļ ir iecienīti kultūraugi teju visā pasaulē. Par sugu skaitu rožu ģintī zinātnieku vidū nav vienprātības – vispopulārākais ir uzskats, ka rožu ģintī ir aptuveni 400 sugas, taču daļa botāniķu uzskata, ka patiesais ģints sugu skaits ir mazāks, jo sugas savā starpā veido hibrīdus, ko par atsevišķām sugām neuzskata. Tomēr skaidrs ir tas, ka rožu audzēšanas popularitātes dēļ to šķirņu skaits jau daudzkārt ir pārsniedzis sugu skaitu.

LU Botāniskajā dārzā apskatāmas aptuveni 100 dažādas rožu šķirnes un sugas. Kolekcijā pārstāvētas gan floribundrozes, gan poliantrozes, gan klājeniskās un parka rozes, krūmrozes un tējhibrīdu šķirnes. Lielākā daļa LU Botāniskajā dārzā apskatāmo rožu ir selekcionētas Eiropā pēdējo 50 gadu laikā, daļa no šķirnēm ir selekcionētas tepat – Latvijā.

Ekskursijā saistošā veidā tuvāk iepazīsim rožu daudzveidību, aplūkosim Latvijā selekcionētās rozes, izzināsim rožu dievināšanas un pelšanas laikus vēsturē, to praktiskās īpašības veselības uzlabošanā un uz mūžīgiem laikiem atcerēsimies to, ka, izrādās, rozēm patiesībā nemaz nav ērkšķu. Kā tā? To varēsi noskaidrot ekskursijā LU Botāniskajā dārzā!

Pastaigas laikā iepazīsim arī citas skaistākās un ziedošākās dārza daļas, to skaitā mūžam ziedošās un zaļojošās siltumnīcu ekspozīcijas un Tropu tauriņu māju, lai vēl pilnīgāk izjustu to vasaras krāsu un smaržu pārpilnību, kāda vienuviet baudāma tikai Botāniskajā dārzā!

Visas vietas DALĪBAI EKSKURSIJĀ IR AIZŅEMTAS. Ierobežotā grupas izmēra dēļ iepriekšēja pieteikšanās ekskursijai ir obligāta.

Dalības maksa ekskursijā 1 personai – 2 EUR papildus ieejas biļetei. Bērniem līdz 6 gadu vecumam dalība ekskursijā bez maksas.

Ekskursijas garums – 1,5 h. Pulcēšanās ekskursijai notiks pie kases.

Par Latvijas Universitātes Botānisko dārzu

 

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ir vecākais botāniskais dārzs Latvijā. Dārza 15 hektāru lielā brīvdabas teritorija, augu mājas un Tropu tauriņu māja nodrošina mājvietu ap 6000 dažādiem augiem, kā arī tauriņiem no Dienvidamerikas, Āzijas un Āfrikas tropiskajiem džungļiem, bet rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvā skaistu pastaigu un kulturālas izklaides vietu.

 

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Vasaras sezonā dārzs apmeklētājiem būs atvērti no plkst. 10.00 līdz 21.00. Ieejas maksa LU Botāniskajā dārzā vasaras sezonā: skolēniem ar klasēm – EUR 1.90, skolēniem individuāli – 2.90 EUR, studentiem un pensionāriem – EUR 3.90, pieaugušajiem – EUR 4.90. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem. Plašāka informācija: www.botanika.lu.lv.

 

Dalīties