Antropologi sarunu festivālā Lampa diskutēs par Latvijas iedzīvotāju pieeju veselības aprūpei

Veselības aprūpe valstī ir viens no visbiežāk apspriestajiem tematiem mediju virsrakstos un ikdienas sadzīves situācijās. Kamēr valsts reformē sistēmu, jautājums, kur paliek pacients un kā viņš pieredz veselības aprūpes sistēmu?

Par to festivāla LAMPA ietvaros diskutēs Veselības ministrijas, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas un biedrības “Veselības projekti Latvijai” pārstāvji, nozares eksperti, kā arī Latvijas Universitāte antropoloģijas studenti, kuri 2018. gada pavasarī veica pētījumu par pacientu perspektīvu Latvijas veselības aprūpes ietvaros.

2017. gada izskaņā izsludinātais veselības aprūpes finansēšanas likums sadalīja veselības aprūpi daļā, kas pieejama visiem, un daļā, kas pieejama vien konkrētu iemaksu veicējiem. Latvijas iedzīvotājiem radās jautājums, vai  vispār ir finansiāli izdevīgi piedalīties valsts veselības aprūpes sistēmā?

Lai noskaidrotu, kā Latvijas iedzīvotāji šo sistēmu izmanto, kur un cik ļoti cilvēki sevi redz tās ietvaros,

Pētījumā noskaidrots, ka cilvēku veselības aprūpes stratēģijas nebeidzas pie valsts definētā veselības aprūpes modeļa. Tas rosina vaicāt, kāda tad ir pacienta perspektīva?

Pasākumu skatīt šeit.

Dalīties