25. maijā plkst. 15:00 Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA), Ludzas ielā 24, notiks zinātnisko rakstu krājuma "Te-Ki-La: Teātra un kino lasījumi" – atvēršanas svētki apvienojumā ar LKA jaunās maģistra studiju programmas "Audiovizuālā un skatuves māksla" prezentāciju. Rakstu krājuma sestajā laidienā iekļauti LKA bakalaura studiju apakšprogrammas "Audiovizuālās un skatuves mākslas teorija" 2017. gada absolventu un viņu kursa vadītāju raksti, kā arī Teātra mākslas maģistrantūras Laikmetīgās dramaturģijas tekstu specializācijas absolventu lugu fragmenti. Ar jauno starpdisciplināro maģistra studiju programmu, kurā uzņemšana notiks 2018. gada augustā, iepazīstinās programmas vadītāja LKA asociētā profesore Zane Kreicberga un programmas specializāciju vadītāji.

Rakstu krājuma "Te-Ki-La" atvēršana ir piemērots brīdis, lai iepazīstinātu interesentus ar jauno maģistra studiju programmu, kuru kopīgi izstrādājušas Audiovizuālās mākslas un Skatuves mākslas katedras, apvienojot un attīstot līdzšinējās maģistra studiju apakšprogrammas "Teātra māksla" un "Audiovizuālā māksla: filmu režija un producēšana". Ja līdz šim LKA maģistrantūrā bija iespējams apgūt teātra režiju, laikmetīgās dejas horeogrāfiju, dramaturģiju un filmu režiju un producēšanu, tad turpmāk tiks piedāvātas arī tādas specializācijas kā aktiermāksla, operatora māksla un skatuves un audiovizuālās mākslas teorija. Līdz ar to "Te-Ki-Las" autoriem būs iespēja atgriezties un turpināt studijas LKA.

Teātra un kino lasījumos "Te-Ki-La" apkopoti vienpadsmit pētījumi un esejas par audiovizuālās un skatuves mākslas teorijas dažādiem aspektiem, piedāvājot gan konceptuālu kino un teātra problemātikas analīzi, gan konkrētu fenomenu aplūkojumu vēsturiskā perspektīvā, gan žanru un estētikas robežu paplašināšanu. Rakstu autori ir Lāsma Bērtule, Dārta Ceriņa, Katrīna Daugule, Ildze Terēze Felsberga, Laima Graždanoviča, Gvido Grūbe, Zane Kreicberga, Inga Pērkone, Dāvis Sīmanis, Madara Sokolova un Zane Timoņina. Krājumā publicēti arī Annas Zvaigznes, Lauras Lapiņas un Ivo Brieža dramaturģisko darbu fragmenti. Rakstu krājuma tapšanu finansiāli atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds un LKA Zinātniskās pētniecības centrs.

LKA jaunā maģistra studiju programma "Audiovizuālā un skatuves māksla" piedāvās iespēju studēt vienā no trim programmas tematiskajiem virzieniem – audiovizuālā māksla, skatuves māksla vai laikmetīgā deja –, izvēloties vienu no specializācijām – teorija, dramaturģija, teātra režija, filmu režija, horeogrāfija, filmu operatora māksla, aktiera māksla vai producēšana. Programmas pamatā ir ideja par starpdisciplinaritāti un pētniecībā balstītu jaunradi. Līdz ar to studiju procesā liela uzmanība tiks pievērsta pētniecībai, kā arī tiks veicināta dažādos tematiskajos virzienos, un specializācijās studējošo sadarbība kopīgos projektos un meistardarbnīcās. Programmas struktūra paredz līdzsvarotu teorijas un prakses apguvi, kā arī pietiekami lielas izvēles iespējas studējošiem pašiem kombinēt savu studiju saturu un iegūt arī starptautisku pieredzi. Pēc "Audiovizuālās un skatuves mākslas" programmas prezentācijas interesentiem būs iespēja satikties ar specializāciju vadītājiem un citiem LKA jaunās programmas mācībspēkiem – profesori Ingu Pērkoni, profesoru Pēteri Krilovu, asociēto profesoru Dāvi Sīmani, profesori Olgu Žitluhinu, docenti Ramonu Galkinu, lektoru Daini Juragu u.c. Programma šobrīd ir iesniegta licencēšanai.

LKA zinātnisko rakstu krājuma "Te-Ki-La" un jaunās maģistra studiju programmas "Audiovizuālā un skatuves māksla" prezentācija notiks LKA ikgadējās starpdisciplinārās studējošo konferences “ZinātMāksla” ietvaros. Konferences programma pieejama LKA mājaslapā.

Dalīties