Caltech Logo

No 2018. gada 3. aprīļa līdz 22. aprīlim ERAF projekta Nr. 1.1.1.1/16/A/259 “Jaunu čukstošās galerijas modu mikrorezonatoru izstrāde optisko frekvenču standartu un biosensoru pielietojumiem, un to raksturošana ar femtosekunžu optisko frekvenču ķemmi” ietvaros LU ASI Kvantu optikas laboratorijas darbinieki devās uz Losandželosu ASV.

 

Vizītes mērķis bija uzzināt par aktualitātēm pētījumu virzienos mikrorezonatoru jomā. Vizītes laikā bija tikšanās ar Prof. K. Vahalu un citem zinātniekiem, kuri aktīvi darbojas mikrorezonatoru pētniecības lauciņā.

 

Vizīte devās pieci darbinieki no LU ASI Kvanru optikas laboratorijas – vadošie pētnieki J. Alnis un A. Atvars, zinātniskā asistente I. Brice un laboranti K. Grundšteins un A. Pirktiņa. Grupai bija iespēja Caltech Vahala grupā diskutēt ar Prof. K. Vahala par svarīgākajām ČGM tēmām, iepazīties ar grupas locekļu Dr. Myong Gun Sun, Dr. Xu Yi un Dr. Ivanu Grudinina projektiem par mikrorezonatoru pētījumiem un to izmantošanu frekvenču ķemmes ģenerēšanai, kā arī iepazīstināt Vahala grupu ar darbībām, kas šajā jomā notiek Latvijā, un apspriestas turpmākās sadarbības iespējas. Bija iespēja izstudēt eksperimentālās iekārtas, piemēram, šķiedras stiepšanas staciju, frekvenču ķemmes iegūšanas stendu, paraugu uzglabāšanu paaugstināta spiediena kameru, lai uz tiem nenonāktu putekļi utt. Caltech notika arī pieredzes apmaiņas diskusija ar Prof. R. C. Flaganu par mikrorezonatoru izmantošanu biomolekulu detektēšanai, kas ieprieš sadarbojās ar Vahalas grupu un Armani koīgā projektā par ČGM biosensoru pielietojumiem izpēti. Papildus Caltech tika apmeklētas arī Prof. H. J. Kimbla Kvantu optikas laboratorija, kas nodarbojas ar nanorezonatoru un Cs atomu mijiedarbību ar perspektīvu kvantu skaitļošanā, un Prof. M. Okumura vadītā grupa, kur tiek veikti rezonatoru dzīves laiku pētījumi, kas saistīti ar rezonatoru Q faktoriem.

 

Dodoties uz USC pie Prof. Andrea Armani grupas, bija iespēja apgūt eksperimantālās metodes, piemēram dažādu viļņu garumu skenejamo lāzeru montāžu Q faktoru noteikšanai, šķiedras kausēšanas stendu ar CO2 lāzeri un vielas tvaika pārklāšanas metordi mikrorezonatoru virsmas pārklāšanai.

 

Apmeklējot UCLA brauciena grupa viesojās pie Prof. C. W. Wong grupas, tika iepazītas laboratorijas eksperimentālās iekārtas pētījumumiem par mikrorezonatoru izmantošanu frekvenču ķemmes ģenerēšanā, ultra-stabilo kompakto ČGM izpēte, diožu lāzeri stabilizēti uz ČGM un fotoluminiscences eksperimenti.

 

Kopā ar Dr. Ivanu Grudininu bija iespēja apmeklētapmeklēšana NASA JPL laboratorijas, kur tiek izgatavoti un pulēti CaF2 un MgF2 ČGM rezonatori. Tika apskatīta lāzeru optiskā iekārta, kur gaisma rezonatorā ievadīta ar prizmu nevis trapecveida šķiedru, lāzeru stabilizēšana ar ČGM un ČGM mikrorezonatoru frekvenču ķemmes ģenerēšana.

 

Visa pieredzes apmaiņas vizītē iegūtā zināšanas un informācija noderēs turpmāko projekta aktivitāšu sagatavošanā, īpaši šķiedras stiepšanas stacijas uzlabošanā un mikrorezonatoru virsmas pārklāšanā.

 

 

Dalīties