Nav nekāds noslēpums, ka Lī Perijs ir raidījuma ‘’Dabaskats’’ iecienītākais mūziķis.

Autors: Edis /Dabaskats  

Izdevējs: M.O.D. Technologies
Izdots: May 9, 2011
01. Higher Level
02. Scratch Message
03. Orthodox
04. Wake the Dead
05. Rise Again
06. African Revolution
07. Dancehall Kung Fu
08. E.T.
09. House of God
10. Butterfly
11. Inakaya (Japanese Food)
 
Tas vienkārši tāpēc, ka aprakstīt viņu tikai kā mūziķi ir, tā sacīt, nepiedodams lingvistisks askētisms. Nebūs pārspīlēti teikt, ka viņš – šis spriganais vīrs ap 75 (sic!) - sen būtu jāpostulē kā aizsargājama kultūras vērtība.

Jā, viņš ir frīks un triksters, bet tas, ko viņš dara pie pults ir apbrīnas vērts (un par to, ko viņš reiz ir darījis ar skaņu 70-tajos klīst leģendas un baisi nostāsti). Jaunajā albūmā, turpinot savu sirreālistisko regeja odiseju, viņš kā parasti (to mēs sadzirdam dziesmās) referē uz sevi kā, cita starpā, I am orthodox, the lord of the earth, the father of time, an Ethiopian king and the heart of God... un mēs labprāt piekrītam, jo viņam piestāv.

Jauno materiālu Perijs apstrādā kopā ar savdabīgo Ņujorkas producentu Bilu Laswelu (arī daudzkārt ‘pieķerts’ sēžam uz Dub). Dab atmosfēru viņi notur teicami, kaut skaņu ieraksti varbūt vairs netiek uz kādu laiku aprakti zemē, lai „gūtu kontaktu ar senču garu un iesūktu zemes labvēlīgās vibrācijas”. Vienalga skanējums ir daudz groove`īgāks kā iepriekšējā garadarbā „Revelation”. Disku ievada viena no kādām četrām izteiksmīgākajām diska dziesmām „Higher Level”, kas pelnīti atradās Nabas topa desmitniekā gada sākumā. Cits mans favorīts ir nedaudz melanholiskā tituldziesma, kur Perijs tā arī saka I am rise again (protams, ne mazāk kā Etiopijas ķēniņš). Ir arī viņam raksturīgās freaky dziesmas par cīņas mākslām (Dancehall Kung Fu), citplanētiešiem (E.T.), japāņu virtuvi (Inakaya (Japanese Food)). Bet neskatoties uz šiem dīvainiem (popkultūru kariķējošiem?) tekstiem, kas Periju pavada visu viņa daiļradi, tomēr „saunds, grūvs un vaibs” ir acīmredzami labi nobriedināti cienījamā mākslinieka galvā/sirdī. Iespaidu atstāj teju vai episkā “Wake the Dead”, kurā mežragi jau dziesmas vidū jūs burtiski nohipnotizē. Kā sparīgākās dziesmas jāmin “Orthodox” (velk uz rocksteady) un “African Revolution” (ar dancehall ievirzi). Abās dzirdam pieaicināto etiopiešu kuplmataino dziedātāju Gigi, un tā viņi visi kopā uzbur apgaismotas āfrikāniskās teokrātijas vīziju.

Perijs studijā, pavīd arī Bils Lasvels Tā Gigi ir šarmanta. Bet ieklausāmies arī senajā etiopiešu valodā

Dalīties