Attēls, kas ilustrē divu melno caurumu saplūšanu, ilustrējot detektēto gravitācijas viļņu izcelsmi. Avots: Ligo.org. Plašāks video: https://www.youtube.com/watch?v=I_88S8DWbcU

Gada nogale ir laiks, kad ierasts atskatīties uz gada laikā notikušo. Šo notikumu atskatā dažādos sabiedrisko mediju raidījumos piedalījās arī LU FMF Fizikas nodaļas profesori Mārcis Auziņs un Vjačeslavs Kaščejevs.

Latvijas Radio 1 "Zināmais nezināmajā" 28. decembra raidījumā piedalījās profesors Mārcis Auziņš. Sandras Kropas vadītajā raidījumā, piedaloties arī tehnoloģiju ekspertam Kristapam Skutelim un "StarSpace" observatorijas saimniecei Annai Ginterei, tika runāts par šī gada pārsteigumiem fizikā, kosmosa izpētē un tehnoloģijās, raidījuma laikā apspriežot arī šogad atklātos gravitācijas viļņus un Nobela prēmiju fizikā par neparasto materiālu pētījumiem. 30. decembra Latvijas Televīzijas 1. kanāla raidījumā "Rīta Panorāmā" viesojās asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs. Arī viņš sarunā pievērsās gravitācijas viļņu atklāšanai un 2016. gada Nobela prēmijas fizikā tematikai, kā arī skatam nākotnē, pieminot Džeimsa Veba kosmisko teleskopu, ko plānots nogādāt kosmosā 2018. gadā, lai ieskatītos dziļāk pagātnē. Sarunas sākumā tika pieminēts kvantu fizikai tuvais Datorikas fakultātes profesors Andris Ambainis, kuru gada nogalē atzina par 2016. gada Eiropas cilvēku Latvijā. Sirsnīgi sveicam kolēģi!  

Dalīties