Latvijas Universitātes Studentu padome (LU SP) šodien, 6. novembrī, izsūtīja Latvijas Radio (LR) un Nacionālajai Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) oficiālu vēstuli, lai sabiedrībā kliedētu šaubas un aicinātu šīs organizācijas informēt studentus par plānotajām izmaiņām un notiekošo reorganizāciju Latvijas Radio 5. kanālā, kurā jau vienpadsmit gadus skan LU Radio NABA.

Neskatoties uz to, ka pēdējos divus gadus kopīgi LR, Nacionālā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) un Radio NABA jau uzsāka reālu darbību apraides palielināšanai un jauniešu auditorijas programmas pilnveidošanai, NEPLP mums neskaidru apsvērumu dēļ tālāk to nevirzīja. Novembra sākumā Latvijas Universitāte saņēma Latvijas Radio paziņojumu par vienpusēju līguma laušanu, kura rezultātā jau no 2014. gada 1. februāra tiek pārtraukta programmas darbība FM 93,1 frekvencē.

„Šobrīd valsts budžeta projektā 2014. gadam sadaļā „Radio un televīzija” jaunajām politikas iniciatīvām ir piešķirts vairāk nekā 700 000 eiro finansējums Latvijas Radio 5 darbības nodrošināšanai. Neņemot vērā, ka Latvijas Radio (LR) 5. kanālā, nesaņemot valsts finansējumu jau 11 gadus darbojas Radio NABA tiek plānots veidot jaunu programmu. Visu pastāvēšanas laiku Radio NABA darbojas kā sabiedriskais medijs un nekomerciāla tipa radio programma jauniem cilvēkiem ar visplašāko, daudzveidīgāko kultūrizglītojošo programmas klāstu. Brīdī, kad Ministru kabinets ir noraidījis vienotā elektroniskā medija koncepciju, nav skaidrs tas, kādēļ Latvijas Radio jau ir uzsācis šīs koncepcijas realizēšanu reorganizējot Latvijas Radio 5. kanālu,” raksturo situāciju LU Studentu padomes priekšsēdētājs Artis Ozoliņš.

LU SP kā studējošo (t.sk. topošo, esošo un bijušo studentu) tiesību un interešu pārstāvoša organizācija akadēmiskos, materiālos un kultūras dzīves jautājumos un LR 5 radio NABA kopā ar citu augstskolu studējošo organizācijām ir ieinteresēta jauniešu mērķauditorijas uzrunāšanā, piedāvājot saturu, kas atbilst dažādu jauniešu grupu interesēm un muzikālajai gaumei, t.sk. nodrošinot raidījumus par kultūru un izglītību, īpaši augstākās izglītības procesiem, jauniešu iesaisti darba tirgū un zinātni, dažādos aspektos un virzienos.

LU SP, kas ir LR 5 radio NABA idejas aizsācēja, ņemot vērā valsts ekonomisko stāvokli, vēstulē aicina izvērtēt piešķirtā finansējuma efektīvu izmantošanu un pieprasa izskaidrot gan reorganizācijas procesu, gan satura programmas veidošanas principus.

Studentu padome pieprasa:
  • izskaidrot šā brīža jauniešu un studentu tiesību un interešu pārstāvošo organizāciju iesaisti jaunās programmas izveidē;
  • iekļaut topošajā LR 5 programmā līdzšinējo LR 5 Radio NABA veidoto raidlaiku 12 stundu apjomā katras diennakts programmā. Apliecinājumu savai gatavībai šo saturu veidot LU Studentu padome pauda jau šā gada jūlija beigās Latvijas Radio un NEPLP nosūtītajā vēstulē;
  • izskatīt iespēju atrast jaunu frekvenci FM diapazonā Rīgā un tās apkārtnē un izsludināt konkursu uz jauniešu un studentu programmas izveidi, kas atbilstu koledžu un universitāšu neatkarīgo radio principiem pasaulē.

LU SP uzsver, ka tieši pēc tās iniciatīvas 2002. gadā, piesaistot finansējumu no Latvijas Universitātes, Saeimas plenārsēžu translācijā izmantotajā frekvencē FM 96,2 sāka producēt LR 5 radio NABA. No 2006. gada pēc LR 5 radio NABA iniciatīvas tas skan jaudīgākā frekvencē FM 93,1. Kopš 2002. gada LR 5 radio NABA ir nodrošinājusi vairāk nekā 40 tematisko autorraidījumu un ziņu izlaidumu veidošanu, kuru mērķauditorija ir jaunieši vecumā no 17 līdz 35 gadiem. 2004. gadā LR 5 radio NABA programmas raidījumi ieguva septiņas Nacionālā radio un televīzijas padomes konkursa Gada balvas radio, tai skaitā Gada debijas balvu. Šādu balvu skaitu vienā gadā visā balvas pastāvēšanas vēsturē nav ieguvusi neviena cita radio programma Latvijā.

Šobrīd Radio NABA raidījumus veido vairāk nekā 100 personības – studenti, skolēni, žurnālisti, mūziķi, rakstnieki, dzejnieki, jaunie zinātnieki, aktieri u.c. Programmas veidošanā iesaistījušies studenti no visām lielākajām Latvijas augstskolām - Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskā universitātes, Latvijas Kultūras akadēmijas, Rīgas Stradiņa universitātes, Latvijas Mākslas akadēmijas, Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas, kā arī skolēni no vairākām Rīgas skolām. Papildus tam, pildot sabiedriskā medija funkcijas, katru gadu ir nodrošināts ikgadējais Latvijas Radio sabiedriskais pasūtījums un tajā noteiktās prasības. LR 5 radio NABA vairākkārt aicinājusi piešķirt līdzekļus apraides palielināšanai, kas nav atbalstīts. Līdz šim apraide ir bijusi minimāla, bet 2009. gadā tās apjomam samazinoties četras reizes, līdz 0,5 kw, tika būtiski ietekmēta programmas aptveramība un pieejamība.

Dalīties