Jūs bijāt brīnišķīgi! Ar šādiem vārdiem Gajs Bergers, UNESCO vārda brīvības un mediju attīstības jautājumu direktors, Pasaules preses brīvības dienas 2015 noslēgumā pateicās jauniešu redakcijai (Youth Newsroom). No 2. līdz 4.maijam Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes žurnālistikas pasniedzējas Vitas Dreijeres vadībā jaunie žurnālisti no 13 valstīm veidoja avīzi, video un audiosižetus, fotogalerijas interneta vietnei, atspoguļojot UNESCO Pasaules preses brīvības dienas 2015 konferenci, kas notika Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Stokholmas ekonomikas augstskolā.  

Latvijas Youth Newsroom komanda Foto:Kārlis Miksons

  Jauno žurnālistu veikumu novērtēja arī pasākuma rīkotāji Mings Kuoks Lims un Silvija Kudrī no UNESCO Komunikācijas un informācijas sektora. “Ar saviem spilgtajiem un aizrautīgajiem ziņojumiem viņi konferencei piešķīra jaudu un dinamiku,” saka Mings Kuoks Lims.   Youth Newsroom izdoto avīzi Avviso viņi solīja rādīt kā labu piemēru nākamo gadu Pasaules preses brīvības dienu YN. Nākamgad šis pasākums notiks Somijā, tāpēc somu studentu un pasniedzēju grupa līdzdarbojās šā gada YN.   “Daudzveidība gan kultūru, gan profesionālo prasmju ziņā, brīnišķīgs komandas iekšējais klimats un pāri visam - mīlestība pret žurnālistiku. Ar šādām "sastāvdaļām" Youth Newsroom rezultāts nemaz nevarēja sanākt slikts,” saka YN galvenā redaktore Vita Dreijere. “Ikviens no komandas dalībniekiem tajā ļoti labi iekļāvās un ar savām prasmēm bija noderīgs. Tieši, pateicoties lieliskajai komandai, es varēju 4.maija vakarā iziet no Latvijas Nacionālās bibliotēkas un nopūsties kā pēc labi padarīta darba.”   Latviju jauno žurnālistu redakcijā pārstāvēja 11 studenti no 5 Latvijas augstskolām –LU, Rīgas Stradiņa universitātes, Vidzemes augstskolas, Liepājas Universitātes, augstskolas Turība. Visvairāk -5 - no viņiem ir LU SZF studenti – topošie žurnālisti.   “UNESCO preses brīvības dienas bija lieliska iespēja izjust īstu newsroom'a atmosfēru, iegūt pieredzi, atklāt savas vājās un stiprās puses žurnālistikā, kā arī iepazīties ar kolēģiem no visas pasaules,” saka LU SZF komunikācijas studiju 2.kursa students Roberts Šteinbergs. “Nointervēt Pēteri Gresti (Al-Jazeera karsto punktu žurnālists), Mihailu Zigaru (TV kanāla Dožģ galvenais redaktors) un Hamidu Miru (Pakistānas žurnālists, kurš pirmais pēc 11.septembra teroraktiem nointervēja Osamu bin Ladenu) tik īsā laika posmā, kā to izdarīju es, nebūtu viegli pat pieredzējušam žurnālistam, kur nu vēl studentam. Bet, pateicoties šim projektam, man bija šī iespēja. Esmu patiesi lepns par mūsu komandas darbu pasākumā.”   “Trīs iespaidu pilnās dienas bija neierasta pieredze, strādājot angliski un intervējot cilvēkus, kuri būtiski mainījuši un vēl joprojām maina mediju pasauli un sabiedrību,” uzsver Sabīne Kleinhofa-Prūse, LU SZF komunikācijas studiju 2.kursa studente. Īpašs ieguvums bija arī pats darbs starptautiskā komandā, saka Sabīne: “Piemēram, kolēģe no Jordānijas ļoti mūs izvaicāja par to, kādas nozīmīgas ēkas drīkst filmēt savam sižetam par preses brīvību. Kad mazliet apmulsām par šādu jautājumu, viņa paskaidroja, ka savā valstī, ieliekot ar valdību saistītu ēku fonā tekstam par preses brīvības samazināšanos, varētu arī saņemt lodi galvā. Klausoties šādus stāstus gan no studentiem, gan plaši pazīstamu mediju vadītājiem, sāc labāk saprast, ka žurnālista ikdiena un vārda brīvība ne visur nozīmē to pašu.”  

Newsroom vadītāji LU SZF pasniedzēji Vikija Valdmane-Rozenberga, Vita Dreijere un Roberts Vīksne. Foto: Kārlis Miksons

  Studentiem palīdzēja arī citi LU SZF pārstāvji – YN galvenās redaktores vietniece Vikija Valdmane-Rozenberga un multimediju redaktors Roberts Vīksne. “Svarīgi, ka mūsu – SZF – studenti varēja strādāt plecu pie pleca ar kolēģiem no daudzām valstīm, vienoties komandā un izbaudīt žurnālistikas “garšu”, piemēram, intervējot cilvēkus, kurus citos apstākļos viņi diezin vai satiktu. Tā bija unikāla pieredze arī mums – redaktoriem,” norāda V.Valdmane-Rozenberga.   Nozīmīgajā konferencē, kas pirmo reizi tās vēsturē notika Baltijas reģionā, pulcējās vairāk nekā 300 žurnālisti, mediju pētnieki un eksperti no 81 valsts. Pasākuma moto bija “Let Journalism Thrive!” Latvijas vadošie žurnālisti un mediju vadītāji gan vadīja atsevišķas paneļsesijas, gan bija runātāju vidū.   Abi YN sagatavotie avīzes Avviso numuri un citi jauniešu sagatavotie materiāli atrodami mājaslapā www.youth-newsroom.com   Rakstu latviskās versijas var lasīt portālā www.mansmedijs.lv   LU SZF komunikācijas zinātnes maģistranti profesores Vitas Zelčes vadībā UNESCO Pasaules preses brīvības dienai sagatavoja arī ilustratīvu informatīvu bukletu “Press Freedom. Latvia. 10+1 Stories”, ko saņēma ikviens pasākuma dalībnieks.   Bildes  

Dalīties