Laikā, kad vairums cilvēku vēl svinēja Lieldienas, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes studentu komanda devās uz Hāgu, Nīderlandē, lai pārstāvētu Latviju starptautiskajā tiesu izspēlē Telders International law moot court competition. Sīvā konkurencē tika izcīnīta vieta labāko desmit komandu vidū.

Sacensības, kas šogad notika jau 37. reizi, ik gadu tiek rīkotas par godu izcilajam starptautisko tiesību profesoram Bendžaminam Mariusam Telders. Latviju šī gada sacensībās pārstāvēja Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes studenti Elīna Dindendorfa, Ieva Ernestsone un mūsu dubultaģents Jānis Sarāns, kurš iejutās gan prasītāja, gan atbildētāja lomā. Komandas treneris Māris Lejnieks. 
Sacensību gaitā puses diskutēja par tādiem jautājumiem kā ANO Starptautiskās tiesas jurisdikcija, iebrukums, aizsargājot savus pilsoņu ārvalstīs, valsts amatpersonu un militārpersonu imunitāte, kā arī divpusēju sadarbības līgumu interpretācija. Jau no pirmajiem sacensību brīžiem komandai izveidojās gan draudzīgākas, gan ne tik draudzīgas attiecības ar plānotajiem pretiniekiem - Oslo Universitāti no Norvēģijas, Mazareka Universitāti no Čehijas, Leidenes Universitāti no Nīderlandes, un Trace Universitāti no Grieķijas. Līdz sacensību sākumam gan spriedze komandu starpā, gan uztraukums tikai turpināja pieaugt.
Sacensību ietvaros komandas jau janvārī iesniedza sagatavotos rakstiskos memoriāļus, bet izspēlēs Hāgā prezentēja savus argumentus profesionālu tiesnešu priekšā, vairums no kuriem bija starptautisku tribunālu pārstāvji, prestižāko universitāšu pasniedzēji vai pieredzējuši publisko tiesību eksperti no visas pasaules. Komanda veiksmīgi tika galā ar jautājumu gūzmu, par ko tika atzinīgi novērtēta no tiesnešu puses. Dažkārt par mūsu argumentu spēku varēja spriest arī no izteiksmīgās pretinieku reakcijas, kas deva papildus gandarījumu. Kuram gan nepatīk mazliet apbēdināt pretiniekus?! Tāpat komanda saņēma komplimentus par izcilu komandas darbu - gan aktīvo komunikāciju, izspēļu laikā īpaši intensīvi apmainoties ar pierakstu lapiņām, gan par vienoto un interesanto komandas ārējo tēlu. 
Sacensību noslēgumā komandas tradicionāli devās uz pieņemšanu pie Leidenes pilsētas mēra, kurš pēc vairāku gadu garumā izstrādātās runas nolasīšanas paziņoja sacensību rezultātus. Tad arī kļuva skaidrs, ka Latvijas komanda ir stabili ierindojusies labāko desmitniekā, kopvērtējumā ieņemot 9. vietu. Turklāt atbildētāju pozīcijā Latvijas komanda uzrādīja vienādu rezultātu ar Leidenes Universitātes komandu, kas ir vairākkārtēji šo sacensību uzvarētāji. Jāteic gan, ka vietu izteiksmē nenovērtējama ir pieredze un zināšanas, kas iegūtas 7 mēnešu garajā sagatavošanās posmā, kā arī intensīvajās sacensību dienās jau Hāgā. Sagatavošanās posmā tika noslēgtas arī derības, kas paredzēja, ka izcila starta gadījumā kādam no komandas pārstāvjiem būs jāveic lēciens kādā no Hāgas kanāliem. Lai gan šoreiz to īstenot neizdevās, šīs derības bija tik aizraujošas, ka to varētu ierosināt kā neoficiālo Latvijas komandas Telders sacensību tradīciju.
Finālā, kas norisinājās ANO Starptautiskajā tiesā, pieteicēju pusi pārstāvēja Tartu Universitātes komanda no Igaunijas, kas sacensību kopvērtējumā ieņēma tikai septīto vietu, savukārt, atbildētāji bija Hāgas Universitātes pārstāvji no Nīderlandes, kas pārliecinoši uzvarēja arī sacensībās kopumā. Jāuzteic sacensību rīkotāji, kas finālam bija sarūpējuši īpaši izcilu tiesnešu izlasi, proti, sacensību finālspēli tiesāja ANO Starptautiskās tiesas tiesnese J. E. Donoghue, tāpat arī tiesnesis G. Gaja un ad hoc tiesnesis J. Dougard. Sacensības kā katru gadu noslēdzās ar visu dalībnieku kopbildi Miera pils priekšā un komandas treneru vienošanos tikties nākamgad… vai pēc diviem gadiem. 
Nobeigumā komanda vēlētos izteikt vislielāko pateicību komandas trenerim, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes pasniedzējam Mārim Lejniekam par nenogurstošu pacietību un atbalstu garajā sagatavošanās posmā. Tāpat komanda vēlas pateikties Latvijas Universitātes Juridiskajai fakultātei un īpaši Starptautisko un Eiropas tiesību zinātņu katedrai par iespēju nodrošināt studentu dalību tik augsta līmeņa starptautisko tiesību sacensībās. Papildus jāsaka milzīgs paldies arī runas pasniedzējai Rutai Vītiņai un visiem, kas veltīja laiku, lai palīdzētu komandai sagatavoties sacensībām, iejūtoties tiesnešu lomā un izdomājot arvien jaunus un sarežģītākus jautājumus, ar ko mūs pārsteigt. Paldies mūsu priekšgājējiem par padomiem un izpalīdzēšanu pēdējā brīdī. Tāpat ne mazāk liels paldies jāsaka arī visiem tiem, kas sekoja līdzi mūsu gaitām Hāgā un turēja īkšķus. Savukārt citiem studentiem varam novēlēt izmantot šo unikālo un nenovērtējamo pieredzi, ko sniedz Latvijas Universitātes Juridiskā fakultāte un pierādīt savas spējas arī starptautiskā līmenī.

Dalīties