Nākamās nedēļas nogalē, sestdien, š. g. 6. augustā aizsāksies Rīgas vasaras skola 2016 (Riga Summer School), kas norisināsies teju divas nedēļās – līdz 18. augustam. Rīgas vasaras skola ir starptautiska dokumentālo īsfilmu veidošana programma, kas orientēta žurnālistikas, mediju un filmu studiju studentu no visas pasaules pilnveidi. Vasaras skolu jau sesto gadu organizē Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) Komunikācijas studiju nodaļa. Rīgas vasaras skolas projekta vadītājs ir Kaspars Rūklis. Šogad tās tēma būs “Dzīve kopā ar sarežģītām atmiņām un dažādām identitātēm” (“Living Together with Difficult Memories and Diverse Identities”), kas formulēta sadarbības rezultātā ar tāda paša nosaukuma starptautisku sociālo un humanitāro zinātņu projektu, ko LU īsteno Sociālās atmiņas pētniecības centrs – SZF Sociālo un politisko pētījumu institūta (SPPI) starpnozaru pētnieciskā struktūrvienība.

Teksta autore: Dr. sc. comm. Laura Ardava

Nākamās nedēļas nogalē, sestdien, š. g. 6. augustā aizsāksies Rīgas vasaras skola 2016 (Riga Summer School), kas norisināsies teju divas nedēļās – līdz 18. augustam. Rīgas vasaras skola ir starptautiska dokumentālo īsfilmu veidošana programma, kas orientēta žurnālistikas, mediju un filmu studiju studentu no visas pasaules pilnveidi. Vasaras skolu jau sesto gadu organizē Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) Komunikācijas studiju nodaļa. Rīgas vasaras skolas projekta vadītājs ir Kaspars Rūklis. Šogad tās tēma būs “Dzīve kopā ar sarežģītām atmiņām un dažādām identitātēm” (“Living Together with Difficult Memories and Diverse Identities”), kas formulēta sadarbības rezultātā ar tāda paša nosaukuma starptautisku sociālo un humanitāro zinātņu projektu, ko LU īsteno Sociālās atmiņas pētniecības centrs – SZF Sociālo un politisko pētījumu institūta (SPPI) starpnozaru pētnieciskā struktūrvienība.

 

Jau iepriekš vēstīts, ka projekta “Dzīve kopā ar sarežģītām atmiņām un dažādām identitātēm” jeb “LIVINGMEMORIES” LU pētnieku grupu vada profesore Dr. hist. Vita Zelče un tajā iesaistījušies Dr. sc. comm. Laura Ardava, Dr. sc. comm. Didzis Bērziņš, Dr. sc. soc. Jurijs Ņikišins un Dr. art. Zane Radzobe, Mg. soc. sc. Sanita Burķīte un  Mg. soc. sc. Aija Rozenšteine. LU pētnieku grupas uzdevums projekta ietvaros ir analizēt sabiedrības dzīvi pēc vardarbīgiem konfliktiem, okupācijas, holokausta un represijām, traumatisko pieredzi un jaunas (sa)dzīvošanas un atmiņas uzturēšanas un atražošanas prakses.

 

Rīgas vasaras skolā 2016 studentiem būs iespēja noklausīties LIVINGMEMORIES” projekta dalībnieku sniegtās lekcijas par sarežģītām Latvijas sociālās atmiņas un identitātes tēmām, kā holokausts, janvāra barikādes, masu deportācijas u.c. Tāpat kopā ar projekta pētniekiem studenti apmeklēs dažādus Rīgas muzejus – Latvijas Okupācijas muzeju, Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, 1991. gada barikāžu muzeju –, viesosies Latvijas Nacionālajā teātrī, apskatīs padomju deportāciju upuru memoriālu Torņakalnā un izstaigās vēsturisko Rīgas geto. Studentiem tiks dota iespēja baudīt arī plašu sabiedrisko aktivitāšu un kultūras programmu. Ik gadu vasaras skolas kulminācija ir dokumentālo īsfilmu pirmizrāde. Šogad tā notiks vasaras skolas noslēguma dienas priekšvakarā, 17. augustā, pulksten 19:00 Gētes institūtā Rīgā, Torņa ielā 1.

 

LU projektu “LIVINGMEMORIES”  ir starpdisciplinārs sociālo un humanitāro zinātņu projekts, kura uzmanības centrā ir sociālās atmiņas problemātika, konfliktu un protestu kustību nospiedumi atmiņā un identitātē. Projekta ietvaros kopā strādā pētnieku grupas no Helsinku Universitātes, kas ir vadošā partnere, Permas Valsts politehniskās Universitātes, Tartu Universitātes, Frankfurtes pie Mainas Gētes Universitātes, Koča Universitātes Stambulā, Latvijas Universitātes, un projekta koordinatore ir Dr. phil. Kirsti Salmi-Niklandera no Helsinku Universitātes. Tas ir pirmais sociālo un humanitāro zinātņu projekts, kas Latvijā tiek īstenots programmā ERA.NET RUS PLUS (EU-FP7). Tā ir Eiropas Savienības 7. Ietvara programma, kas vērsta uz Eiropas Savienības dalībvalstu zinātnieku sadarbības ar Krievijas zinātniekiem veicināšanu. 

 

Dalīties