„Latvijā trūkst tā, ko sauc par zinātnes komunikāciju. Mums ir daudz pētnieku, bet sabiedrībai nav informācijas par to, ko tieši viņi pēta, ar ko nodarbojas,” stāsta Mārtiņš Hiršs, viens no SkeptiCafe organizatoriem. SkeptiCafe ir pašmāju jauniešu organizēts ikmēneša pasākums - diskusijas neformālā gaisotnē par dažādiem tematiem, sākot ar pasaules galu un beidzot ar kvantu fiziku. 39. kabinets devās uz vienu no SkeptiCafe diskusijām Latvijas 1. Rokkafejnīcā.

„Mēs esam neliela domubiedru grupa, kurai svarīga kritiskā domāšana, zinātnes izpratne un izglītība sabiedrībā, ikdienas skepticisms un ar to saistītie jautājumi Latvijā. SkeptiCafe projektu uzsākām ar mērķi šādu domubiedru loku paplašināt,” tā SkeptiCafe mājaslapā par sevi raksta organizatori.

Šāda veida pasākumi ar nosaukumu Skeptics in the Pub jau kopš 90. gadiem regulāri notiek dažādās valstīs. Pasaules kartei, kurā atzīmēti jau apmēram 50 dažādi SitP, ar vietējo projektu pievienojusies arī Latvija. Pasākumu galvenais mērķis ir pulcēt kritiski domājošus cilvēkus – skeptiķus, un apspriest dažādus tematus no zinātnes viedokļa, izvērtējot tos racionāli un kritiski. Ierastais formāts ir izklaidējoša zinātnieku uzstāšanās, kam seko jautājumu un atbilžu daļa, kā arī diskusija.

„Kāpēc tieši bārā, pie alus glāzes? Jo lielākā daļa zinātnes pasākumu Latvijā ir stīvi un neinteresanti, un šis ir mēģinājums iekustināt Latvijas stīvos iedzīvotājus un mēģināt pavilkt to visu tā foršāk,” saka Mārtiņš.

„Te ir tāda zināma inteliģences atmosfēra un var dzirdēt daudz par zinātniskām, aktuālām un svarīgām tēmām, un iemācīties kaut ko jaunu,” atzīst Agate, viena no regulārajām pasākuma apmeklētājām.

Viens no SkeptiCafe mērķiem ir kliedēt neskaidrības tēmās, par kurām sabiedrībā iesakņojušies nepareizi vai nepamatoti uzskati. Mārtiņš saka: „Ir ļoti viegli noticēt kaut kam vienkāršam, kaut kādiem „maģiskiem” skaidrojumiem, un ir šausmīgi sarežģīti saprast, kā lietas patiesībā notiek – ir jāveic pētījumi un jāizprot zinātniskā valoda. Ļoti daudziem cilvēkiem tam nav laika, un tas ir galvenais iemesls, kāpēc vajag par šiem jautājumiem runāt.”

Dalīties