• Par celiakiju
  • Studenta vajadzības studiju periodā
  • Līdzcilvēku atbalsts, ieteikumi
 

Par celiakiju

Celiakija ir gremošanas sistēmas saslimšana, kurai raksturīga graudaugu olbaltumvielu nepanesība. Cilvēkam ir ēšanas ierobežojumi - nevar uzturā lietot ēdienus, kuri satur glutēnu, jo ir traucēta olbaltumvielu, ogļhidrātu, tauku, vitamīnu, sāļu un mikroelementu uzsūkšanās zarnu traktā, kas novājina organismu. Lai uzlabotu savu pašsajūtu un izveseļotos, celiakijas slimniekiem ir jāievēro stingra diēta. Uzturā drīkst lietot lielāko daļu no sekojošiem produktiem: gaļu, zivis, dārzeņus, augļus, saknes, rīsus, griķus, kukurūzu un soju. Šodien Latvijā iespējams nopirkt glutēnu nesaturošus miltus un miltu izstrādājumus.
Cilvēkiem, kuri slimo ar celiakiju, var būt depresija vai nemiera sajūta, nogurums, kaulu vai locītavu sāpes, tirpšanas sajūta rokās un kājās, kā arī niezoši ādas izsitumi.


Studenta vajadzības studiju periodā

Lai nodrošinātu organismam nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu daudzumu, svarīgi noskaidrot, kur var ieturēt maltīti lekciju pārtraukumos. Ja nav pieejamas ēdnīcas, kurās īpaši tiek domāts par cilvēkiem, kuriem ir celiakija, var paņemt līdzi pašgatavotās pusdienas.

Līdzcilvēku atbalsts, ieteikumi

Līdzcilvēkiem vajadzētu izturēties saprotoši, respektējot celiakijas izraisītos ierobežojumus attiecībā pret uzturu.
Ja ir celiakija, jāiemācās droši atteikties no sev nevēlamiem produktiem. Atrodoties mazāk pazīstamā sabiedrībā, līdzcilvēkiem var nedaudz paskaidrot to, kādēļ atsakies no noteiktiem ēdieniem. Ja pastāvīgi tiek izmantots viens un tas pats ēdināšanas uzņēmums, var pajautāt, kuri ēdieni tiek gatavoti bez glutamīna. Varbūt darbinieki var ņemt vērā izteiktās vajadzības.