Foto: Sarmīte Livdāne
Foto: Sarmīte Livdāne

Klātesot LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes darbiniekiem un interesentiem, LU Dabas mājā šodien, 24.04.2024, tika atklāta jau piektā ekspozīcijas "Zemes dzīļu bagātības" daļa. Līdz šim Dabas mājas 2. un 3. stāvā bija apskatāmi Latvijas silicīti, gipšakmens, kaļķakmens un dolomīts. Tagad iespējams gūt ieskatu arī krāšņajā metāla rūdu pasaulē.

Ekspozīcijas daļu "Metālu rūdas" veidoja LU Muzeja eksperte Vija Hodireva. Izstādītie rūdu paraugi aptver dažādas pasaules valstis. Izstādītie paraugi atlasīti ne tikai no LU Muzeja Ģeoloģijas kolekciju krājuma, bet arī LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes kolekcijām. Aicinām aplūkot ne tikai dzelzs, vara un svina, bet arī retākās un mūsdienu elektroiekārtām tik nepieciešamās litija, volframa, mangāna u.c. rūdas.

Asociētais profesors Ģirts Stinkulis uzsvēra, ka rūdu paraugi ir gan vērtīgi, gan izpētes vērti, un LU pašlaik tiek realizēts pētniecības projekts ar mērķi izprast dažādu rūdu ieguvi no Latvijas pamatklintājā esošajiem iežiem.

LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes vadošā pētniece Gunta Kalvāne, Dr.ģeogr., kas atklāšanā diemžēl piedalīties nevarēja, ir atsūtījusi muzejam savu redzējumu par metālu rūdu izmantošanu un popularizēšanu:

“Projekta ideja aizsākās jau pirms vairākiem gadiem, kad sadarbībā ar bērnu un jauniešu organizāciju “Latvijas Mazpulki” Latvijas skolās realizējām projektu “60 elementi Tavā kabatā”. Nodarbību laikā mēs savācām vecos, nelietotos mobilos telefonus, izjaucām, un tos izpētījām, kā arī diskutējām par minerāliem, kas nepieciešami telefona izgatavošanai, kā arī par patēriņa ieradumiem.

Elektronikas atkritumi ir straujāk augošā atkritumu pozīcija pasaulē. Ik minūti pasaulē tiek nopirkts jauns viedtālrunis, aizstājot iepriekšējo, kas vidēji lietots 12-18 mēnešus. Katra viedtālruņa ražošanā vidēji tiek izmantoti 60 ķīmiskie elementi, no kuriem 98% ir otreizpārstādājami, bet tikai aptuveni 10% viedtālruņu tiek nodoti otrreizējai pārstrādei.

Kopumā projekta ietvaros novadījām nodarbības vairāk kā 1000 dalībniekiem, tai skaitā arī "Zinātnieku naktī". Izglītojošie materiāli ir pieejami mūsu fakultātes mājas lapā.

Priecājos, ka projekta ideja ir realizējusies vēl vienā lieliskā iniciatīvā – minerālu kolekcijas stendā, ko ikviens interesents var apskatīties un izzināt savas bagātības apmērus jeb minerālu daudzumu ikvienā viedtālrunī."

Ar rūdu paraugiem var iepazīties Dabas mājas 2. stāva gaitenī pie 223. auditorijas.

Mūsdienās pieprasītāko metālu rūdu paraugi LU Muzeja krājumā
Projekts 60 elementi Tavā kabatā

Dalīties

Saistītais saturs

LU Muzeja ekspozīcija Dabas mājā "Zemes dzīļu bagātības Latvijā: silicīti”
16.03.2023.

LU Muzeja ekspozīcija Dabas mājā "Zemes dzīļu bagātības Latvijā: silicīti”

LU Muzeja ekspozīcija ‘’Zemes dzīļu bagātības Latvijā: kaļķakmens”
15.02.2022.

LU Muzeja ekspozīcija ‘’Zemes dzīļu bagātības Latvijā: kaļķakmens”

“Zemes dzīļu bagātības Latvijā: dolomīts” – jauna ekspozīcija Dabas mājā
10.05.2021.

“Zemes dzīļu bagātības Latvijā: dolomīts” – jauna ekspozīcija Dabas mājā

Aicinām iepazīt Zemes dzīļu bagātības - ģipšakmeni
28.09.2020.

Aicinām iepazīt Zemes dzīļu bagātības - ģipšakmeni