Latvijas Universitātes (LU) Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskais centrs (ESASAC) sadarbībā ar biedrību “Latvijas Eiropas Kopienas Studiju Asociācija” (LEKSA) aicina pieteikties Eiropas Savienības (ES) programmai "Erasmus jaunajiem uzņēmējiem" (Erasmus for Young Entrepreneurs). Programma piedāvā Latvijas ‘topošiem vai jaunajiem uzņēmējiem’ iegūt vērtīgu pieredzi savas biznesa idejas attīstībai, dodoties līdzfinansētā apmaiņas braucienā pie kāda ārvalstu uzņēmuma ES valstīs vai ārpus tās. Papildus, programmas piedāvā vērtīgu iespēju arī ‘pieredzējušiem uzņēmumiem’ Latvijā – uzņemt pie sevis ‘jaunos uzņēmējus’ no programmas dalībvalstīm.

"Erasmus jaunajiem uzņēmējiem (EYE) ir ES apmaiņas programma, kas dod iespēju jaunajiem uzņēmējiem un pieredzējušajiem uzņēmējiem strādāt kopā un iegūt pieredzi no abpusējās sadarbības. Jaunajiem uzņēmējiem, kuri gatavojas uzsāk savu biznesu vai arī nesen ir to uzsākuši, ir iespēja apgūt vai uzlabot biznesa vadīšanai nepieciešamās prasmes, mācoties un strādājot pie pieredzējušā specialista ārpus Latvijas. ES daļēji sedz uzturēšanās izdevumus, kas sniedz iespējas gūt pieredzi Eiropā vai pat ārpus tās tieši jaunajiem uzņēmējiem.

Savukārt pieredzējušajiem uzņēmējiem tiek piedāvāta lieliskā iespēja rast “svaigas” idejas sava biznesa uzlabošanai, strādājot ar motivētu jauno uzņēmēju. Viņam var būt īpašas prasmes vai zināšanas tādā jomā, kuru Jūs nepārzināt, kas var papildināt Jūsu pieredzi. Lielākā daļa uzņemošo uzņēmēju bija tik apmierināti ar gūto pieredzi, ka pēc tam nolēma uzņemt pie sevis citus jaunos uzņēmējus. Tāpat abām pusēm ir iespēja vairāk uzzināt par ārvalstu tirgiem, dibināt sakarus ar ārvalstu partneriem, paplašinot kontaktu tīklu un attīstīt biznesu citās valstīs.

Sākot ar 2018. gadu, Latvijas Universitātes (LU) Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskais centrs (ESASAC) sadarbībā ar biedrību LEKSA pievienojies Latvijas kontaktpunktiem, kas organizē un koordinē Latvijas uzņēmēju apmaiņas braucienus, kā arī organizē ārvalstu jauno uzņēmēju uzņemšanu pieredzējušos Latvijas uzņēmumos. Pieredzes apmaiņu jaunie uzņēmēji var plānot no 1 līdz 6 mēnešiem. Svarīgi, lai jaunajam uzņēmējam būtu vai nu uzsākta biznesa ideja vai skaidrs biznesa plāns, kas paredz jauna produkta vai pakalpojuma attīstību.

EYE  programmas ietvaros apmaiņā ir iespējams doties kādā no 36 programmas dalībvalstīm. Sakot ar šo gadu Eiropas Komisija ir uzsākusi pilotprojektu “Erasmus jaunajiem uzņēmējiem “Global””, kura ietvaros ES jaunajiem uzņēmējiem ir iespējams doties uz ASV, Singapūru vai Izraēlu, lai viena līdz trīs mēnešu laikā strādātu un mācītos pie pieredzējušiem šo valstu uzņēmējiem.

Pieredzes apmaiņa ir iespējama praktiski visās jomās: reklāma un pārdošanas veicināšana, mediji, izglītība un apmācības, arhitektūra, tūrisms, piegādes ķēdes un loģistika, automobiļu ražošana, medicīna, lauksaimniecība, agrorūpniecība un pārtikas ražošana, linkopība, komercpakalpojumi, IT, celtniecība, metālapstrāde, radoša ekonomika, vides aizsardzība, atkritumu pārstrāde, energoefektivitāte, alternatīvā enerģija, finanšu un apdrošināšanas pakalpojumi, juridiskie konsultāciju biroji un daudzās citās jomās.

Jūs varat piedalīties EYE programmā kā jaunais uzņēmējs, ja vēlaties veidot savu biznesu vai arī esat uzņēmējs ar pieredzi līdz 3 gadiem. Apmaiņas programmai var pieteikties personas, kas sasniegušas 18 gadu vecumu un ir nodzīvojušas Latvijā ne mazāk par 180 dienām kā patstāvīgie iedzīvotāji. Eiropas Komisija nodrošina finansiālo atbalstu jaunajam uzņēmējam uzturēšanās izdevumu segšanai apmaiņas laikā (600 -1100 EUR mēnesī atkarībā no valsts, uz kuru dodaties). Piesakoties, nepieciešams iesniegt CV, motivācijas vēstuli un biznesa plānu. Papildus informācijai lasiet informāciju brošūra jaunajiem uzņēmējiem.

Bet ja esat mazā un vidējā uzņēmuma pārstāvis vadošā amatā ar uzņēmējdarbības pieredzi vairāk par 3 gadiem, varat pieteikties programmai kā uzņemošais uzņēmums. Lai uzņemtu pie sevis jauno uzņēmēju, ir nepieciešams tikai aizpildīt tiešsaistes pieteikumu, pievienojot savu CV un motivācijas aprakstu. Lasiet vairāk lasiet informācijas brošūrā pieredzējušajiem uzņēmējiem

Lai pieteiktos apmaiņas braucienam uz ārzemēm vai uzņemtu pie sevis jaunos uzņēmējus no Eiropas vai citām programmas dalībvalstīm, kā arī saņemtu papildus informāciju, lūdzam sazināties ar Latvijas kontaktpunktu LECSA vai arī aizpildīt elektronisko pieteikumu (pie Intermediate Organisation, izvēloties LECSA):

Zane Zeibote: zzeibtote1@gmail.com tel. (+371) 29417214, Latvijas kontaktpunkta pārstāve un EYE SEE P projekta vadītāja Latvijā Denīze Ponomarjova: denize.ponomarjova@gmail.com; tel. (+371) 28241115, Latvijas kontaktpunkta pārstāve un EYE SEE P projekta koordinatore Latvijā   Vairāk par programmu:www.erasmus-entrepreneurs.eu  Seko līdzi programmas EYE aktualitātēm arī sociālajos tīklos: www.facebook.com/EYEprogramme/

Share

Related Content