Ceturtdien, 22. janvārī, notiks pirmie Hardija Lediņa gada pasākumi: mūzikas veikalā „Upe” (Vaļņu ielā 26) tiks atklāta Hardija Lediņa kafejnīca un māksliniekam veltītu lasījumu cikls „Četri gadalaiki”. Atvēršanas pasākums turpināsies klubā „Nabaklab” (Z.A. Meierovica bulvāris 12) ar eksperimentālām literāri muzikālām performancēm un Margrietas Dreiblates personālizstādes „Aklā zarna” atklāšanu.

Kafejnīcas atvēršanas pasākums sāksies 22. janvārī pulksten 18.00, NSRD veltītās interneta platformas pietura.lv izveidotājam Laurim Vorslavam atskaņojot NSRD mūziku un stāstot par pietura.lv. Hardijs Lediņš savas dzīves laikā bija iecienījis mūzikas veikalu „Upe”, ko bieži apmeklēja un kas palīdzēja izplatīt viņa albumus. Visa gada garumā veikalā darbosies Hardija Lediņa kafejnīca, kas kalpos kā pasākumu informācijas centrs un tikšanās vieta.

Pulksten 19.00 sekos lasījumu cikla „Četri gadalaiki” pirmais lasījums – Kristīnes Želves stāstu „Likvidators, Trakā cilvēka brālis” lasīs Liāna Langa, Lauris Vorslavs, Ninuce Leimane un pati autore. Hardija Lediņa darbu un rakstu lasījumu cikls iecerēts ne vien ar nolūku Hardija Lediņa gadā godināt mākslinieka sacerējumus un domas, bet arī kā iegansts sanākt kopā viņa draugiem un mākslas cienītājiem, lai atjaunotu atmiņā asociācijas, ko savulaik izraisījis viņa un Jura Boiko postmodernais, ar žilbinošu humoru un ironiju piesātinātais romāns „ZUN”, raksti par arhitektūru un dzejoļi. Kristīnes Želves stāsts izvēlēts tādēļ, ka tas dod pilnasinīgu iespaidu par Hardija Lediņa personības pievilcību, domāšanas veidu un apstākļiem, kādos viņš dzīvoja, ģenerējot un dāsni, bieži vien spontāni, daloties ar bezgala daudzām suģestējošām idejām. Hardijam Lediņam veltītu lasījumu cikls kafejnīcā UPE notiks četros mēnešos, tādēļ tam dots nosaukums „Četri gadalaiki”, ironiski sasaucoties ar popmūzikas statusu ieguvušo Vivaldi populārākā skaņdarba nosaukumu. Idejas autore Liāna Langa norāda, ka „Hardijam, starp citu, baroka mūzika patika, visvairāk angļu komponists Henrijs Pērsels Jautrītes Putniņas izpildījumā, ko nereti klausījāmies, uz Lediņa mājas balkona nododoties vasarīgas grilēšanas priekiem. „Pērselu es vēlos klausīties tikai Jautrītes izpildījumā,” Hardijs mēdza teikt, zīmīgi paceļot gaisā rādītājpirkstu.”

No pulksten 20.30 atklāšanas pasākuma neformālā daļa turpināsies mūzikas klubā „Nabaklab”, ar ko tiks turpināta sadarbība visa gada garumā, organizējot diskotēkas-lektorijus, koncertus un citas aktivitātes. Tiks atklāta mākslinieces Margrietas Dreiblates izstāde „Aklā zarna”, kurā māksliniece veidos darbu par Jura Boiko un Hardija Lediņa absurdā romāna „ZUN” 7,89 burtnīcas JU & HA trešās plāna lomas Aklās zarnas klusēšanu, jo ''Visu jau bija pateikuši senie grieķi". Vakara turpinājumā sekos literāri muzikāla performance, ko izpildīs eksperimentālās mūzikas autori Torte Auniņš un TV MASKAVA. Pasākuma noslēguma dejas nodrošinās mūzikas instruktori no Radio Naba raidījuma „Intervilnis”, kā arī DJ T no Radio Naba nepieradinātās mūzikas raidījuma „Skaņu Mežs”.

Sākot ar 22. janvāri visa gada garumā Hardija Lediņa kafejnīcā būs iespēja baudīt īpašo Hardija Lediņa dzērienu "Dziļo ūdeņu mazie krabīši", savukārt Nabaklab prezentēs kokteili "Čau, Poliklīnika!".

Ieeja pasākumos bez maksas.

Hardija Lediņa gadu producē Latvijas Laikmetīgās Mākslas centrs, programmas kuratores Solvita Krese un Diāna Popova.

Kultūras programma „Hardija Lediņa gads” tiek finansēta ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, ABLV Charitable Foundation un Eiropas Komisijas atbalstu.

Informatīvie atbalstītāji: Radio Naba, Satori, Punctum Magazine, Delfi, Arterritory, Veto Magazine, Foto Kvartāls, Latvju Teksti, Studija, Mūzikas Saule.

Share