11.martā plkst. 9:30 -15:00 LU Sociālo zinātņu fakultātē, J. Berlina auditorijā notiks akadēmiska diskusija “Dzimte? Dzimums? Starpdisciplīnu akadēmiskā diskusija par dzimumu līdztiesības jēdzieniem”.

Lai saprastos, ir jārunā “vienā valodā”. Vienotas izpratnes veidošana par dzimumu līdztiesības jēdzieniem ir nepieciešams, lai efektīvi īstenotu pozitīvas izmaiņas sieviešu un vīriešu vienlīdzīgu iespēju un tiesību jomā. Taču pēdējā laika diskusijas publiskajā telpā atklāj, ka vienota izpratne par dzimumu līdztiesības jēdzieniem nepastāv – nereti lietotie termini tiek pārprasti un izmantoti neatbilstošā veidā, kas veicina maldinošu uzskatu un attieksmju veidošanos, veicina aizspriedumu rašanos.

Svarīgi izprast, ka kultūra, tradīcijas, sociālais un ekonomiskais konteksts veido indivīda priekšstatus un attieksmi par noteiktiem procesiem sabiedrībā. Līdzīgi, arī akadēmiskajās disciplīnās izpratne par sieviešu un vīriešu vienlīdzīgām iespējām un tiesībām jeb dzimumu līdztiesību un tās nozīmi, laika gaitā ir mainījusies, un mainās joprojām. Un laikam līdzi – mainās arī šos fenomenus aprakstošie jēdzieni.

Virkne akadēmisko disciplīnu ir devušas savu pienesumu dzimumu līdztiesības un ar to saistītās terminoloģijas attīstībā. Tādēļ šajā diskusijā dažādu disciplīnu eksperti skaidros jēdzienu interpretāciju un skatījumu filoloģijas, lingvistikas, tiesību zinātnes, pedagoģijas, psiholoģijas, medicīnā, sociālās antropoloģijas, politoloģijas un komunikācijas zinātnēs, ar mērķi saprast – vai runājam „vienā valodā”?


Share